Betrouwbaarheid

Scriptie betrouwbaarheid: Geeft het meetinstrument onder dezelfde condities dezelfde resultaten? Stel, je hebt een enquête afgenomen onder huizenbezitters. Je bent alle oneven huisnummers van een stad langsgegaan om de enquête uit te delen. Als je in dezelfde stad alle even huisnummers afgaat met die enquête, moet je dezelfde resultaten krijgen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Betrouwbaarheid afbeelding - Handen schudden

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid heeft te maken met de mate van consistentie van je bevindingen. Leiden de dataverzamelingstechnieken en analyseprocedures tot consistente bevindingen?. Er geldt dat andere onderzoekers het onderzoek moeten kunnen na doen en dan tot dezelfde resultaten komen. Wanneer het onderzoek kan worden herhaald is de betrouwbaarheid hoog. Dit versterkt de bevindingen, waardoor de wetenschappelijke gemeenschap de uitkomsten zal accepteren.

Bij sociaal onderzoek is betrouwbaarheid echter moeilijker aan te tonen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de uitkomst berust op de waarneming en het oordeel van een persoon. Er bestaan grote onderlinge verschillen tussen de waarneming en het oordeel van personen. Dezelfde persoon kan zelfs een dag later weer een andere waarneming doen of ander oordeel geven onder invloed van zijn gemoedstoestand. Toch moeten ook kwalitatieve onderzoekers streven naar betrouwbaarheid.¹

      “Tip: Kort gezegd, betrouwbaarheid = het instrument meet altijd hetzelfde.”

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!