Afgestudeerd, wat nu?

Toen je net begon aan je studie leek het nog zo ver weg: afstuderen. Het schrijven van je scriptie was voor je gevoel waarschijnlijk de zwaarste periode uit je leven. Think again. Het echte leven begint pas nadat je het papiertje binnen hebt. Want, wat nu?! Het volwassen leven is dichterbij dan ooit. Om je op weg te helpen zijn hier een aantal opties voor na je afstuderen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Reizen

Deze optie is de laatste jaren populair onder veel afgestudeerden. Pak je spullen en trek  samen of alleen de wereld in. De vele ex-studenten die je voor zijn gegaan beloven je een unieke en onvergetelijke ervaring. Inspiratie nodig over de bestemming? Lonely Planet heeft een top 10 gemaakt van landen die je moét bezoeken waaronder Chili, Zuid-Korea, Djibouti (Afrika) en Nieuw-Zeeland.

Een nieuwe studie volgen

Toch nog niet klaar met studeren na je HBO diploma? Oriënteer eens naar de mogelijkheden voor een master. Je kunt kiezen voor zowel een HBO master als een universitaire master. Een HBO master is met name gericht op de praktijk en het opdoen van werkervaring. Een universitaire master richt zich daarentegen meer op onderzoek doen. Let wel op: voordat je als hbo-er een universitaire master mag doen moet je bijna altijd een pre-master van een half jaar tot één jaar volgen. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de website van de onderwijsinstelling of kun je een open dag bezoeken.

Een taalcursus

Heb je altijd al een nieuwe taal willen leren maar heb je hier nooit de tijd voor gehad? Guess what? Nu wel! Dit is ook de perfecte manier om een buitenlandervaring op te doen én iets te leren. Natuurlijk kan je ook gewoon een cursus in Nederland doen.

Vrijwilligerswerk

Studeren doe je voor je eigen toekomst. Heb jij na al die jaren behoefte om eens iets nuttigs voor iemand anders te doen? Ook vrijwilligerswerk kan zowel in Nederland als in het buitenland. En natuurlijk staat het ook goed op je cv 😉

Een baan zoeken

De meest voor de hand liggende optie is het op zoek gaan naar een baan. Er zijn verschillende online jobboards zoals StudentJob waar je jouw zoektocht kunt beginnen. Lukt het niet om een leuke baan te vinden binnen jouw vakgebied? Ga niet stilzitten, maar doe werkervaring op in een ander vakgebied! Zo ontstaan er geen gaten in jouw CV en breid je jouw kennis uit, wat voor toekomstige werkgevers weer aantrekkelijk is. Andere mogelijkheden zijn een traineeship of een stage.

Dit artikel is geschreven door Vera Korenvaar, Online Marketeer bij StudentJob.nl.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!