10 cv-building tips voor studenten
Met een recordhoogte aan studenten in het hoger onderwijs en een onzekere economische situatie is de kans op de perfecte startersfunctie erg klein. Uit onderzoek blijkt dat lange termijndenkers succesvoller en gelukkiger zijn in hun leven en carrière.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Ga jij voor nóg een avond in de kroeg hangen of steek je extra tijd aan cv-building? Voor jou als student of young professional 10 cv-building tips waar je beter vroeg dan laat iets mee kunt doen om te concurreren, of beter nog, een monopolie te creëren, op de arbeidsmarkt.
1. Ga bij een studentenvereniging (en let op valkuilen)
Een actief lidmaatschap bij een studentenvereniging is goed voor je netwerk. Dit kan later altijd van pas komen bij het solliciteren naar een baan. Vrijwel elke bekende politicus en CEO heeft bij een studentenvereniging gezeten, van Gerard Kleisterlee tot Mark Rutte. Door actief mee te doen werk je aan je organisatieskills en je cv. Er zijn echter twee dingen waar ik je voor wil waarschuwen. Ten eerste, zorg ervoor dat je niet vervalt in dagelijks bier tanken. Slecht voor je gezondheid, studieresultaten, carrièreperspectief en eigenwaarde. Ten tweede, kijk uit voor ‘group think’. Door (onbewuste) groepsdruk loert het gevaar om je steeds meer te beperken tot omgang met en denkwijzen van verenigingsgenoten. Zorg er dus voor dat je sociale kring breder is dan alleen je studentenvereniging, ontwikkel je eigen interesses en denk altijd zelf na. Zo onderscheid je jezelf en jouw cv van andere leden en verword je niet tot een kloon.
2. Ga bij een studievereniging
Een studievereniging is meer carrièregericht dan een studentenvereniging. Zij zijn vaak professioneler en minder sektarisch dan studentenverenigingen. De leden zitten vaak in de eindfase van hun studie en de evenementen die zij organiseren zijn erop gericht om waardevolle skills te ontwikkelen en in contact te komen met potentiële werkgevers. Een actief lidmaatschap bij een studievereniging gericht op jouw specifieke beroepsgroep of sector is dus erg waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en je cv-building.
3. Ga voor een studiegerelateerde bijbaan
Werkgevers vinden praktijkervaring erg belangrijk. Met een bijbaan die in het verlengde ligt van je studie heb je dan ook een streepje voor op je cv. Een bijbaan in een relevante sector maakt dat je de benodigde basiskennis en beroepshouding kunt aantonen. Bovendien kun je hiermee een netwerk opbouwen in de branche waar je graag in terecht wilt komen.
4. Loop stage
5. Doe internationale ervaring op
Topwerkgevers en internationaal georiënteerde bedrijven hechten waarde aan internationale ervaring. Mocht je dus de mogelijkheid hebben om op uitwisseling te gaan tijdens je studie, dan is dit met het oog op je cv én je persoonlijke ontwikkeling erg aan te raden. Met een uitwisseling toon je aan dat je een zelfstandig persoon bent, kunt functioneren in verschillende culturen en jezelf verstaanbaar kunt maken in verschillende talen. Hetzelfde geldt voor een buitenlandse stage, waarmee je ook meteen praktijkervaring opdoet. Daarnaast worden er internationale onderzoeksprojecten aangeboden, waarbij je bijvoorbeeld in groepjes met andere studenten in opdracht van Nederlandse organisaties in het buitenland onderzoek gaat doen.
6. Schrijf je scriptie over een relevant onderwerp
Een interessant scriptie-onderwerp kan de interesse wekken van een werkgever. Door jouw scriptie-onderwerp te richten op de branche of zelfs het bedrijf waar jij wilt werken, werk je tegelijkertijd aan je afstuderen én cv. Benader dus de bedrijven waarvoor jij graag zou willen werken en hun directe concurrenten. Dit geeft jou de mogelijkheid om jezelf te profileren en een kans op een vaste aanstelling te verdienen wanneer je goed werk levert. Bovendien voelt het als tijdverspilling om een scriptie te schrijven over een onderwerp dat je niet echt interessant vindt en jou niet verder helpt in je carrière.
7. Excelleer tijdens je studie
Na bovenstaande tips zou je haast vergeten dat je ook nog aan het studeren bent. Vergeet ook niet dat werkgevers, in het bijzonder internationele bedrijven, wel degelijk geïnteresseerd zijn in jouw studieresultaten. Bij populaire werkgevers zoals Google, ING of Unilever kom je niet eens op gesprek met een matig gemiddelde. Zij kunnen per vacature immers kiezen uit honderden aanmeldingen. Kortom, met goede cijfers halen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Maar het is ook nooit te laat. Je kunt je bijvoorbeeld ook onderscheiden door een topcijfer te halen voor je scriptie of een hoog gemiddelde in je Master.
8. Volg een honoursprogramma
Voor extra intellectuele uitdaging en persoonlijke ontwikkeling is er het honoursprogramma. Dit word vaak aangeboden op hogescholen en universiteiten voor studenten met uitstekende studieresultaten (criteria verschillen per instituut). Dit programma volg je meestal bovenop je normale studie-agenda (meestal 30 studiepunten). Daarom moet hier dus niet te lichtzinnig over denken. Bij succesvolle voltooiing van het honoursprogramma mag je “graduated with honours” vermelden op je cv. Dit komt ook op je diploma te staan en in sommige gevallen krijg je hier een apart certificaat voor.
9. Persoonlijke ontwikkeling
Door gericht aan jezelf te werken wordt je een betere versie van jezelf en interessanter voor de arbeidsmarkt. Hierbij kun je denken aan bepaalde cursussen gericht op skills zoals public speaking, onderhandelen, verkoopgesprekken voeren, netwerken, time management, snellezen, etc. Met deze cursussen op je cv kun je jezelf onderscheiden en laat je zien dat je een “groei mindset” hebt.
10. Bouw aan een gedegen LinkedIn account
Dit is strikt genomen niet direct een cv building tip, maar als je een aantal van de bovenstaande tips al hebt opgevolgd is het zinvol om aan je LinkedIn account te gaan bouwen. LinkedIn is momenteel het belangrijkste digitale carrière platform. Recruiters voeren hier dagelijks uitgebreide zoekacties uit. Zorg ervoor dat je bij je headline en functietitels gepaste termen gebruikt, zodat recruiters jou makkelijk kunnen vinden. Begin zo vroeg mogelijk met een LinkedIn account, zodat je tegen het eind van je studie een gedegen profiel hebt opgebouwd met een goed netwerk en dito aanbevelingen. Zo kunnen recruiters zien dat je al een tijdje serieus met je carrière bezig bent en niet even snel een account hebt aangemaakt net als veel van je medestudenten.
Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?
Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!