scriptie conclusie afbeelding Scriptiehulp nodig? Wij helpen je verder! Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Scriptie Conclusie & Discussie schrijven

   Zodra je met de hoofdstukken Conclusie en Discussie kunt beginnen, is het einde van je scriptie echt in zicht. Waarschijnlijk is er tijdens het schrijven van je resultatenhoofdstuk al een idee ontstaan over waar je conclusie heen gaat. Maar hoe schrijf je dat het beste op en wat is nu eigenlijk het verschil tussen de conclusie en de discussie? Dat lees je in hier.

   Conclusie scriptie

   In het resultatenhoofdstuk heb je de deelvragen al beantwoord. In de conclusie beantwoord je de hoofdvraag van jouw onderzoek. Daarom is het handig om de vraag nog een keer te herhalen. De mooiste manier om dat te doen, is de vraag in een lopende tekst te vatten. Vervolgens beantwoord je deze hoofdvraag kort en bondig. Een goede conclusie maak je door als het ware boven de stof te hangen. Wat zijn de belangrijkste inzichten en lessen uit jouw onderzoek? Wat hebben we geleerd dat we van te voren nog niet wisten? Waar je resultatenhoofdstuk nog erg praktisch is en over specifieke personen of cases gaat, moet je conclusie meer theoretisch vormgegeven worden. Het gebruik van voorbeelden kun je daarom het best vermijden. Die zijn in het resultatenhoofdstuk al uitvoerig behandeld.

   Waar moet je nog meer op letten bij het schrijven van je conclusie?

   Ten eerste, nieuwe informatie: het is ten strengste verboden om in de conclusie nieuwe informatie te presenteren. Beperk je dus tot de informatie die in voorgaande hoofdstukken al gegeven is.

   Ten tweede, de schrijfstijl: de schrijfstijl is passief (dus zonder het gebruik van de ‘ik’-vorm). Schrijf de conclusie – net als de inleiding en het theoretisch kader – in de onvoltooid tegenwoordige tijd. Mocht je jouw eigen onderzoek noemen, dan gebruik je natuurlijk wel de voltooid verleden tijd. Het onderzoek is immers afgerond.

   Tot slot, de laatste zin: de conclusie is de kroon op je werk. Zorg dat de laatste zin van de conclusie de moeite van het lezen waard is. Je zou er zelfs een brug naar de titel van kunnen maken.

   Scriptie-conclusie-afbeelding

   Discussie scriptie

   De discussie gebruik je om jouw onderzoek en conclusie in wetenschappelijk perspectief te plaatsen. Je kunt hier aangeven op welke manier de methoden, de selectie van cases/subjecten en het algehele onderzoeksproces invloed hebben gehad op de uitkomsten. Als je naar aanleiding van het theoretisch kader verwachtingen ten aanzien van de uitkomsten hebt gehad, kun je in de discussie aangeven of de resultaten en conclusie overeenkomen met deze verwachtingen. Als de resultaten anders zijn dan verwacht, probeer dan te achterhalen wat dat heeft veroorzaakt. Zit het in de gebruikte methode? De keuze voor cases of subjecten? Moet de bestaande theorie uitgebreid worden op basis van jouw onderzoek en inzichten? Alle stappen die je gezet hebt en de keuzes die je gemaakt hebt, hebben gevolgen. In de discussie laat je zien dat je de gevolgen begrijpt.

   Leg ook uit wat de beperkingen van jouw onderzoek zijn. Zijn de resultaten en conclusie algeheel geldend of tellen ze voor slechts een kleine groep? Het is overigens niet de bedoeling dat je jouw onderzoek afkraakt. Maar van een goede wetenschapper wordt wel verwacht dat hij of zij kritisch kan zijn op eigen werk en op dat werk kan reflecteren.

   Tot slot kun je aanbevelingen geven voor vervolgonderzoek. Dit kunnen aanbevelingen zijn voor onderzoeksmethoden, maar ook over onderzoeksthema’s. Je hebt slechts beperkte tijd en middelen ter beschikking gehad voor jouw scriptie. Nu het onderzoek is afgerond, heb je inzicht in de gaten in onze wetenschappelijke kennis. Vertel dus aan je mede-wetenschappers welk (type) onderzoek relevant is om op te pakken.

   Heel veel succes met de laatste loodjes van jouw scriptie! Houd de website in de gaten, want binnenkort ga ik in op alles wat je moet checken voor je jouw scriptie naar de drukker stuurt.

   Marije
   Marije

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en wij nemen op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.