Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Een goede probleemstelling formuleren

   Elke HBO en WO student kan bij ScriptieMaster terecht voor scriptiebegeleiding.

   Ben jij bezig met je scriptie en heb je moeite om een goede probleemstelling te formuleren (centrale vraag)? Op deze pagina helpen wij je een stap verder. Het formuleren van een goede probleemstelling in je scriptie is namelijk van essentieel belang voor het succes van je scriptie. Deze moet met name specifiek en relevant zijn. Een scriptie met een slechte probleemstelling is als een huis gebouwd op drijfzand!

   Hieronder vind je een aantal tips over het formuleren van een goede probleemstelling. Heb je behoefte aan andere andere tips? Bekijk al onze scriptietips.

   Stappenplan: formuleer een goede probleemstelling (centrale vraag)

   Stap 1. Kies een onderwerp voor je scriptie

   Je scriptie begint met het kiezen van een goed onderwerp. Dit onderwerp is het thema van je scriptie en kun je in een paar woorden samenvatten. Helaas kun je het onderwerp van je scriptie niet onderzoeken, omdat een onderwerp veel te breed is en geen richting geeft. Raadpleeg voor het vinden van een passend scriptie onderwerp een docent, literatuur of internet, of put inspiratie uit je werk of stage. Lees onze scriptietips over het kiezen van een onderwerp.

   probleemstelling-formuleren-afbeelding

   Stap 2. Het stellen van eisen

   Een goede probleemstelling voldoet aan twee belangrijke eisen: specifiek en relevant. Met een vage of te brede probleemstelling wordt het schrijven van je scriptie onmogelijk, omdat je geen richting hebt en te veel moet lezen en beschrijven. Daarnaast moet je onderzoek ook relevant (nuttig) zijn. Hoe je jouw probleemstelling specifiek en relevant maakt, lees je in de 2 stappen hieronder.

   Stap 3. Maak je probleemstelling specifiek

   Probeer je scriptie klein te houden, want je kan beter eerst te klein beginnen dan te groot. Veel scripties zijn namelijk te breed opgezet en worden dan te oppervlakkig. Maak je probleemstelling specifiek door de begrippen in je probleemstelling scherp te formuleren. Maak van medische missers bijvoorbeeld medisch missers met blijvend letsel. Dan hoef je minder dingen te onderzoeken en kun je eerder de diepte in.

   Stap 4. Maak je probleemstelling relevant

   Een goede probleemstelling is naast specifiek ook relevant. Je wilt je publiek immers iets nieuws vertellen. Om het vervolgens relevant te maken stel je jezelf de vragen ‘nou en?’ en ‘wie geeft daarom?’. Kun je geen belanghebbende vinden (iemand die iets heeft aan de uitkomst van jouw onderzoek)? Onderzoek dan iets anders.

   Stap 5. Formuleer je probleemstelling

   Nu je je probleemstelling specifiek en relevant hebt gemaakt, is het tijd om deze te formuleren. Maak een vraag van je probleemstelling door deze te beginnen met woorden als ‘hoe’, ‘wat’, ‘waarom’, ‘wie’ of ‘wanneer’. Zorg er voor dat je een open vraag formuleert, en niet een gesloten vraag. In hoeverre kan een uitgebreider medisch dossier medische missers met blijvend letsel voorkomen? is al best een aardige probleemstelling.

   Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Stel ze hier. Je kunt je ook inschrijven voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek waarin we jouw situatie samen bekijken en een plan van aanpak maken waarmee jij je scriptie succesvol kan afronden.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en wij nemen op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.