Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Experiment

   Het doel van een experiment is dat causale verbanden worden bestudeerd door te kijken of een verandering in één onafhankelijke variabele een verandering in een andere, de afhankelijke variabele veroorzaakt. Het is ook mogelijk om de mate van verandering van twee of meer onafhankelijke variabelen te onderzoeken in een experiment.

   Experiment scriptie afbeelding - Grafieken close up

   Kenmerken experimentenonderzoek

   1. Minimaal twee groepen (experimentele groep en controle groep)
   2. Proefpersonen worden willekeurig toegedeeld aan een van de twee condities (randomisatie). Hierdoor wordt het nadelige effect op de interne validiteit geminimaliseerd.
   3. De onderzoeker bepaalt hoe de experimentele groep wordt beïnvloed
   4. Het is belangrijk dat er zo weinig mogelijk invloeden van buitenaf zijn
   5. Er is een voorkeur dat de variabelen ook worden gemeten voordat de interventie plaats vindt.

   Drie varianten van experimentenonderzoek

   1.Laboratoriumexperiment

   Het onderzoek wordt uitgevoerd in een laboratorium in plaats van in het veld. Hierdoor heeft de onderzoeker meer controle over verschillende aspecten van het onderzoeksproces, zoals steekproefkeuze en de context waarin het experiment wordt uitgevoerd. De interne validiteit van het onderzoek verbeterd. Daarentegen is het lastiger om de externe validiteit van het onderzoek vast te stellen.

   2. Quasi-experiment

   In dit experiment wordt er gebruik van bestaande groepen. Er vindt dus geen randomisatie plaats, maar de groepen zijn wel redelijk vergelijkbaar.

   3. Nabootsing

   Deze variant gebruikt geen vergelijkbare groepen en is vooral gericht op het verkrijgen inzicht in een bepaald effect van de interventie. Bijvoorbeeld een spelsimulatie. Deze variant is minder kostbaar, tijdrovend en/of riskant. 1

   1 Mark Saunders, Philip Lewis en Adrian Thornhill (2015). ‘Methoden en technieken van onderzoek (zevende editie). Amsterdam: Pearson Benelux

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00