Validiteit

Scriptie validiteit: Meet het instrument wat het moet weten? Om valide te zijn, moet een instrument eerst betrouwbaar zijn.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Validiteit

Scriptie validiteit: Meet het instrument wat het moet weten? Om valide te zijn, moet een instrument eerst betrouwbaar zijn. Een meetlat met centimeters kan een betrouwbaar instrument zijn, omdat het onder dezelfde condities steeds dezelfde resultaten oplevert. Als je gewicht wilt meten, is de meetlat echter geen valide instrument. Om een succesvol onderzoek uit te voeren, moet je dus op zoek gaan naar een meetinstrument dat betrouwbaar en valide is. We maken onderscheid tussen interne en externe validiteit.

Validiteit afbeelding - Thumbs up

Interne validiteit bepaalt of er geen andere factoren in het spel zijn die het resultaat veroorzaken. Stel dat je hebt gemeten dat de werkproductiviteit hoger wordt, naarmate er meer loon tegenover staat. Dan toont de interne validiteit aan dat de hogere werkproductiviteit alleen veroorzaakt wordt door een hoger loon en niet door interne motivatie, de persoonlijkheid van de werknemer of groepsdruk.

Omdat het onmogelijk is om alle factoren die de uitkomst bepalen, mee te nemen in een onderzoek, spreken we doorgaans van 95% of 99% zekerheid. Daarmee calculeren we in dat er een kans is dat er toch andere factoren een rol spelen in de uitkomst.

Externe validiteit bepaalt of de resultaten generaliseerbaar zijn voor een grotere groep. Oftewel, de resultaten en conclusies gelden ook voor andere mensen, op plaatsen buiten het onderzoek. Als de steekproef die je getrokken hebt in je onderzoek representatief is voor de grotere groep die je wilt onderzoeken (oftewel de doelpopulatie), dan is er sprake van externe validiteit. Externe validiteit en representativiteit hangen dus samen.

Tip: “Kort gezegd, interne validiteit = er zijn geen andere factoren in het spel die de uitkomst veroorzaken, externe validiteit = de uitkomsten zijn generaliseerbaar voor een grotere groep.”

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!