Hoe voorkom je plagiaat?

Plagiaat is zoals velen misschien wel weten een vorm van fraude. Het voorkomen van plagiaat tijdens bijvoorbeeld het schrijven van een onderzoeksrapport of zelfs jouw scriptie is dus van groot belang.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Hoe voorkom je plagiaat?

Plagiaat is zoals velen misschien wel weten een vorm van fraude. Het voorkomen van plagiaat tijdens bijvoorbeeld het schrijven van een onderzoeksrapport of zelfs jouw scriptie is dus van groot belang. Al meteen vanaf het begin van het schrijven betekent dit dat je nauwkeurig te werk moet gaan. Schrijf bijvoorbeeld bij elke vorm van brongebruik meteen de bron op, citeer en parafraseer zoals het hoort en zorg dat je verwijzingen op de juiste manier gebruikt.

Scripties bevatten bijna altijd een hele berg aan bronnen. Het is daarom belangrijk dat je de bronnen altijd ergens opslaat, zoals in een apart document of al meteen onderaan jouw onderzoek in de literatuurlijst. Op deze manier vind je bronnen snel terug en hoef je niet bang te zijn dat je er straks eentje vergeet.

Plagiaat - Afbeelding

Waar moet je op letten om plagiaat te voorkomen?

Wanneer je een bron gaat verwerken, heb je twee keuzes. Je kunt de bron citeren of parafraseren. Bij citeren neemt iemand een uitspraak of passage letterlijk over van een ander persoon of andere organisatie. De woorden worden zeer accuraat weergegeven. Een parafrase is een weergave van iemand zijn woorden uitwerkt in eigen woorden.

De regels die hiervoor staan, staan los van de referentiestijl die je hanteert en hebben te maken met de manier waarop je met bronnen omgaat in je rapport.

Om een duidelijk onderscheid te maken van de tekst die van jou zelf is en de tekst die uit andere bronnen komt, kun je jouw eigen tekst of de geciteerde tekst markeren. Op deze manier weet je precies wat wel en niet van jou is. Tot slot kun je een opmerking plaatsen bij de stukken tekst waar je nog een bronvermelding moet plaatsen. Zo vergeet je nooit om bronnen toe te voegen aan je literatuurlijst.

Gevolgen van plagiaat

Afhankelijk van de ernst en het percentage van het geconstateerde plagiaat kan de examencommissie van jouw opleiding verschillende gevolgen hanteren. Denk hierbij aan de volgende sancties:

Alle sancties zijn vastgelegd in het zogenaamde OER (Onderwijs Examen Reglement) van de specifieke opleiding. Als er plagiaat is gepleegd, wordt de naam van de desbetreffende student altijd vastgelegd in het frauderegister. Wanneer er meerdere gevallen van plagiaat zijn bij dezelfde persoon kunnen er zelf zwaardere maatregelen getroffen worden.

Plagiaat - Afbeelding

Een extra steuntje in de rug nodig?

Wil jij extra hulp bij het schrijven van je scriptie? Bij ScriptieMaster staan er meer dan 170 scriptiebegeleiders voor je klaar om je op verschillende manieren naar dat diploma te begeleiden. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan bij ScriptieMaster!

Met scriptiebegeleiding investeer je in je toekomst!

Sinds 2005 zijn al meer dan 10.000 studenten met onze scriptiebegeleiding afgestudeerd

Minder collegegeld

Met onze begeleiding studeer je op tijd af en betaal je dus minder collegegeld.

Eerder salaris

Met jouw diploma op zak ben jij klaar voor een baan, dat betekent eerder salaris.

Ontwikkel jezelf

Door persoonlijke begeleiding ontwikkel je jouw zwakkere punten.

Goed op je CV

Met een goed resultaat heb je een mooi visitekaartje voor op de arbeidsmarkt