De rol van theorie bij onderzoek

Literatuur en bijbehorende theorieën zijn van invloed op elk empirisch onderzoek. Welke invloed theorie heeft, is afhankelijk van welke onderzoeksmethode je hebt gekozen. Er zijn twee algemene benaderingen voor de rol van theorie: de inductieve en deductieve benadering. In de blog van deze week leg ik het verschil uit.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Theorie en onderzoek

Om te begrijpen welke rol theorie heeft binnen het onderzoek is het van belang dat we ‘theorie’ duidelijk definiëren. Dee meest gebruikelijke definitie luidt als volgt: theorie is de omschrijving van waargenomen regelmatigheden. Een voorbeeld van een theorie is: studenten die begeleiding van ScriptieMaster krijgen, halen een hoger cijfer voor hun scriptie. Dit is een zeer tastbare theorie, maar per vakgebied kan de mate waarin een theorie abstract is verschillen. Binnen de sociale vakgebieden zijn theorieën bijvoorbeeld in de meeste gevallen abstracter dan binnen economische vakgebieden.

De deductieve benadering

Bij deze benadering speelt theorie de grootste rol in het begin van het onderzoeksproces. Op basis van bestaande theorie wordt namelijk een hypothese geformuleerd. Zoals altijd, bestaat een hypothese uit verschillende concepten. Het is van belang dat de onderzoeker deze concepten vertaalt in duidelijk onderzoekbare eenheden. Wanneer dit gedaan is kan het onderzoek uitgevoerd worden. Wanneer de hypothese aangenomen of verworpen wordt, kan het zelfs zo zijn dat de theorie wordt herzien. De deductieve benadering past het beste bij kwantitatieve onderzoeksmethoden.

De inductieve benadering

Bij deze benadering speelt theorie de grootste rol aan het eind van het onderzoeksproces. Bij de inductieve benadering wordt op basis van de onderzoeksresultaten een (nieuwe) theorie gevormd. De onderzoeker moet oppassen dat het niet de significantie van een idee test, maar dat de nieuwe theorie voortvloeit uit de onderzoeksresultaten. Deze benadering past het beste bij kwalitatieve onderzoeksmethoden.

De iteratieve benadering

Hoewel er van twee algemene benaderingen wordt gesproken, zijn deze in praktijk niet altijd los van elkaar te zien. Stel er is voor een deductieve benadering gekozen, maar tijdens het onderzoeksproces stuit de onderzoeker op een nieuw onderzoek dat andere inzichten verschaft. Hierdoor kan de onderzoeker er voor kiezen om het onderzoek aan te passen. Theorie wordt nu ook vanuit een inductieve manier benaderd. Zowel de deductieve- en inductieve benadering gebruikt wordt spreken we van een iteratieve benadering.

Loop jij vast bij het schrijven van jouw scriptie? Of kan je hulp gebruiken met redigeren of de data-analyse? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!