Studiekosten belastingaftrekbaar: Makkelijk geld besparen

Veel studenten zijn niet op de hoogte dat studiekosten belastingaftrekbaar zijn of wat de voorwaarden zijn. Niet gek, want de regels veranderen vrijwel jaarlijks. Hoe zit het anno 2016?

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Als je studeert maak je bepaalde kosten, zoals collegegeld, boeken of andere materialen die je voor je studie nodig hebt. Deze studiekosten die je hebt gemaakt, mag je bij de belastingopgave aftrekken van je inkomsten (bijvoorbeeld uit je (bij)baan). Dit kan al gauw een teruggave van boven de € 1000 opleveren. Je bent natuurlijk een dief van je eigen portemonnee als je dit nalaat. Lees verder als je wilt weten of jij hier ook van kan profiteren.

Voor wie geldt aftrek van studiekosten over 2016?

Studenten die onder het nieuwe leenstelsel studeren en een studievoorschot ontvangen krijgen geen aftrek voor scholingsuitgaven in 2016. Helaas pindakaas. Deze regeling geldt wel voor studenten die onder het oude stelsel van studiefinanciering vallen en zij die geen recht hebben op studiefinanciering. Als je onder deze groep valt, lees dan verder voor de voorwaarden.

Voorwaarden aftrekbaarheid studiekosten

Ten eerste dient de opleiding gericht te zijn op je huidige of toekomstige beroep. Hobby’s vallen hier dus buiten. Uiteraard voldoen alle hbo- en wo-opleidingen hieraan, evenals vele cursussen die je er naast doet, maar ook bijvoorbeeld scriptiehulp. Er geldt een drempel van € 250. Deze wordt opgehoogd met het bedrag van eventuele studiefinanciering die je als student over het hele kalenderjaar ontvangt en/of eventuele vergoeding voor opleidingen/cursussen van je werkgever die je als werknemer eventueel ontvangt. Komen jouw studiekosten boven de drempel uit? Dan mag je deze studiekosten aftrekken tot maximaal € 15.000.

De voorwaarden op een rijtje:

 • Jij of je fiscale partner maken de kosten voor je studie of die van je fiscale partner.
 • De opleiding of studie is gericht op je huidige of toekomstige beroep.
 • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.
 • Jouw totale kosten min eventuele vergoedingen zijn hoger dan de drempel van € 250.
 • Het bedrag dat je mag aftrekken als studiekosten en andere scholingsuitgaven na vermindering van de drempel is maximaal € 15.000.
 • Er geldt geen of een hoger maximaal bedrag als je in 2014 een studie of opleiding volgt tijdens de standaardstudieperiode.

Welke studiekosten zijn aftrekbaar en welke niet?

De volgende studiekosten mag je zijn aftrekbaar:

 • Lesgeld, collegegeld of instellingscollegegeld (inclusief scriptiehulp)
 • Leermiddelen die door de onderwijsinstelling verplicht zijn gesteld (bijv. kosten van boeken en readers, maar ook een kappersschaar of schilderbenodigheden)
 • Beschermingsmiddelen die door de onderwijsinstelling verplicht zijn gesteld (bijv. kosten van een veiligheidsbril, gehoorbescherming of een kappersschort)
 • Kosten EVC-procedures (Erkenning Verworven Competenties)
 • Afschrijving van duurzame goederen
 • Promotiekosten (kosten publicatie en voorgeschreven kleding voor de promovendus en de paranimfen tijdens de promotieplechtigheid)
 

De belastingdienst meldt dat de volgende posten niet aftrekbaar zijn als studiekosten:

 • Rente over studieschulden
 • Kosten voor levensonderhoud (bijv. huisvesting, voeding en kleding)
 • Reis- en verblijfkosten
 • Kosten voor studiereizen of excursies
 • Kosten voor (de inrichting van) een werk- of studeerruimte

Voorbeeld berekening aftrek studiekosten

Optellen: lesgeld € 1.906 + aanschaf studieboeken € 500 + scriptiehulp € 450

Aftrekken: drempel € 250 + ontvangen studiefinanciering € 1080

Jouw aftrekpost: € 1526

Hoeveel krijg je uiteindelijk terug?

Het misverstand bestaat nog wel eens dat je de gehele aftrekpost krijgt terugbetaald. Niet is minder waar. Studenten hebben doorgaans een laag inkomen en zullen daardoor naar verhouding 30% tot 40% van de bij de belastingaangifte ingediende aftrekpost terugkrijgen. Heb je in een jaar helemaal geen inkomen maar wel studiekosten gemaakt? Doe dan nog steeds aangifte. Het kan zijn dat je nog minimaal een jaar op een teruggave van de Belastingdienst zult moeten wachten.

Aan bovenstaande gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk voor meer info op belastingdienst.nl en zoek op ‘studiekosten’ voor de meest recente regelgeving.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!