Structuur van het onderzoek

Bij het onderdeel ‘structuur van het onderzoek’ geef je, letterlijk, aan wat je in welk hoofdstuk gaat doen. De lezer weet dan wat hij in welk hoofdstuk kan verwachten.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Structuur van het onderzoek

Bij het onderdeel ‘structuur van het onderzoek’ geef je, letterlijk, aan wat je in welk hoofdstuk gaat doen. De lezer weet dan wat hij in welk hoofdstuk kan verwachten.

Bijvoorbeeld:
Het eerste hoofdstuk bevat de onderzoeksopzet waarin het doel en de reikwijdte van het onderzoek worden bepaald. In het tweede hoofdstuk wordt aan de hand van een literatuurstudie onderzocht aan welke kenmerken X moet voldoen om effectief te zijn. Het derde hoofdstuk vervolgt met het opstellen van het kader inzake de uit te voeren enquête. Hier worden de vragen alsmede de beoordelingsmethodiek vastgesteld. In het vierde hoofdstuk staan vervolgens de resultaten van de enquête centraal en wordt gekeken of deze resultaten overeenkomen met de onderzochte literatuur. In het vijfde en laatste hoofdstuk wordt het onderzoek afgesloten met de beantwoording van de probleemstelling en een conclusie.”

Het is belangrijk dat je de hoofdstukken hier bij nummer noemt. Indien de lezer bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd is in de manier waarop je de enquêtes hebt opgesteld, kan hij direct naar het juiste hoofdstuk gaan zonder eerst de hele inhoudsopgave door te hoeven spitten. Hetzelfde geldt voor het laatste hoofdstuk. Geef hier duidelijk aan dat je in dat hoofdstuk de probleem- of de vraagstelling beantwoordt zodat de lezers die alleen in je conclusie geïnteresseerd zijn daar direct naar toe kunnen gaan.

Tip: “Het onderdeel ‘structuur van het onderzoek’ is ook voor jezelf van groot belang omdat je hier de rode draad aangeeft. Houd jezelf hier dus ook aan!“

Scriptie structuur afbeelding - Pilaren zwart-wit

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!