Coderen van categorische variabelen in SPSS

Een categorische variabele is een differentiatie van een construct op basis van benoeming of naam, waarbij er twee (binair of dichotoom) of meer antwoordmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld geslacht (man; vrouw) of favoriete stad (Amsterdam; Rotterdam; Utrecht; Den Haag; Eindhoven).

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Bij een experiment coderen we bijvoorbeeld de groep met de behandeling met een 1 en de controlegroep met een 0. De data die je bijvoorbeeld via een enquête of experiment verzameld wordt doorgaans in de vorm van numerieke waarden. We coderen(het toekennen van labels aan deze numerieke waarden) de categorieën of groepen zodat we weten welk getal bij welke categorie hoort. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een mooie grafiek of tabel wilt maken. We gaan als volgt te werk:

  1. Maak een variabele aan in SPSS volgens deze stappen. Aangemaakte variabelen zijn standaard numerieke variabelen (Numeric). Dit is de juiste instelling.
  2. Vervolgens vertellen we SPSS wat de verschillende getallen betekenen: klik op het betreffende veld onder de kolom Values. Klik vervolgens op het blauwe vierkantje met drie puntjes dat verschijnt.
  3. Nu verschijnt het pop-up venster Value Labels (zie voorbeeld hieronder). In het veld Value voer je de numerieke waarde (de codering) in en in het veld Label de bijbehorende omschrijving van de groep of categorie die hiermee wordt geduid. Met de knop Add voeg de de het waardelabel toe. Eventueel dun je deze verwijderen (Remove) of aanpassen (Change).
  4. Het is aan te raden om een spellingscontrole te doen (niemand is perfect) door op de knop Spelling… te klikken.
  5. Tenslotte kies in je onder de kolom Measure voor Nominal (het gaat immers om categorieën of groepen).

Wanneer je de codes gedefinieerd hebt ga je naar de Data View (tabblad onderin) en voer je de numerieke waarden in onder de juiste kolom (volgens het bovenstaande voorbeeld dus een 0 voor “Control en een 1 voor “Newdrug”. Voor de liefhebbers: in de data view kun je in plaats van de numerieke waarden de labels weergeven door op de Value Labels-knop (zie hier onder) te klikken.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!