Histogram maken in SPSS

Een histogram of kolommendiagram is een simpele grafische weergave van de frequentieverdeling van een dataset.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Een histogram of kolommendiagram is een simpele grafische weergave van de frequentieverdeling van een dataset. Met SPSS is deze vrij eenvoudig te genereren:

 1. Ga naar de SPSS Chart Builder.
 2. Selecteer Histogram in de lijst onder ‘Choose from:’(linksonder in het venster). Nu kun je, van links naar rechts, kiezen uit vier typen histogrammen:
  • Simple histogram: frequentieverdeling voor een enkele variabele, waarbij elke waarde door een staaf wordt weergegeven en de lengte van de staaf de frequentie aangeeft.
  • Stacked histogram (gestapelde histogram): voor een categorische variabele (bv. hoeveelheid mannen en vrouwen onder festivalbezoekers) kun je elke staaf opsplitsen in groepen. Elke staaf bestaat in dit geval uit twee kleuren (mannen en vrouwen), zodat je kunt zien hoe groot het aandeel is van elke groep.
  • Frequency polygon (frequentiepolygoon): presenteert dezelfde data als een histogram, maar dan in een lijn.
  • Population pyramid (populatiepiramide): zoals een gestapelde histogram geeft dit de relatieve frequentie van scores uit twee populaties weer.
 3. Dubbelklik op één van de vier typen histogrammen en er verschijnt een preview in het vak rechtsboven. Omdat je nog geen variabele hebt gekozen zie je een vrij saaie, vlakke grafiek. Ook verschijnt er een nieuw venster: Element properties. Hiermee kun je de grafiek customizen.
 4. Links zie je een lijst met variabelen uit de dataset die je geopend hebt op dit moment. Deze kun je slepen naar de twee drop zones (de x- en y-assen, omringt met blauwe stippellijnen) naast de grafiek. Een simpele histogram plot een enkele variabele (x-as) tegen de frequentie van scores (y-as). In dit geval hoef je dus slechts de betreffende variabele naar de x-as drop zone te slepen. In het voorbeeld hieronder doen we dit met Age in years. SPSS maakt nu een preview (welke slechts een indicatie geeft en nog niets zegt over de daadwerkelijke grafiek).
 5. Klik op OK om de histogram daadwerkelijk te laten tekenen.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!