Boxplot maken in SPSS

Een boxplot is een zeer bruikbare wijze om de verdeling van een dataset grafisch weer te geven. Aan de hand van een zogenaamde vijf-getallensamenvatting geeft een boxplot schematisch en eenvoudig inzicht het minimum, het eerste kwartiel, de mediaan (of tweede kwartiel), het derde kwartiel en het maximum van de waargenomen data.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Een boxplot is een zeer bruikbare wijze om de verdeling van een dataset grafisch weer te geven. Aan de hand van een zogenaamde vijf-getallensamenvatting geeft een boxplot schematisch en eenvoudig inzicht het minimum, het eerste kwartiel, de mediaan (of tweede kwartiel), het derde kwartiel en het maximum van de waargenomen data. De minst extreme scores (tweede en derde kwartiel) worden in het midden weergegeven als twee dozen, terwijl de meest extreme scores (het eerste en vierde kwartiel) als snorharen aan weerszijden worden weergegeven. Daarom wordt de boxplot ook wel doosdiagram of snorredoos genoemd.

 Een boxplot plotten we als volgt in de SPSS Chart Builder:

  1. Selecteer Boxplot in de lijst ‘Choose from:’. Je kunt nu kiezen uit drie typen boxplots:
    • Simple Boxplot: kies deze optie als je een enkele variabele wilt plotten, maar wel boxplots voor verschillende categorieen in de data wilt genereren
    • Clustered Boxplot: het verschil met de eerste optie is dat je hiermee een tweede categorische variabele kunt selecteren om de data te splitsen. Deze tweede variabele wordt in een andere kleuren weergegeven.
    • 1-D Boxplot: hetzelfde als de eerste optie, maar hier wordt geen categorische variabele geselecteerd voor de x-as.
  2. Dubbelklik op het gewenste type boxplot. Je krijgt nu een denkbeeldige preview te zien in de ruimte rechtsboven en er verschijnt een nieuw venster (Element Properties) waarmee je de boxplot kun customizen. Linksboven zie je een lijst met variabelen uit de dataset die je geopend hebt op dit moment.
  3. Sleep de gewenste variabele(n) naar de drop zone(s) (de x- en de eventueel y-as), omringt met blauwe stippellijnen naast de afbeelding van de boxplots. In het voorbeeld hieronder zie je dat de salesvolumes zijn geplot voor 3 verschillende categorieën winkeldesigns. SPSS maakt ter indicatie een preview van de boxplots. Dit is echter slechts in indicatie.
  4. Klik op OK om de daadwerkelijke boxplot te maken.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!