Discussie

In de discussie ga je de betekenis of implicaties van de resultaten na en bouw je een betoog dat antwoord geeft op jouw hoofd/deelvragen en eventueel hypotheses verwerpt of bevestigd. Naast het antwoord op jouw specifieke onderzoeksvragen beschrijf je ook de bredere implicaties voor zowel de voorgaande literatuur (alleen bij wo) als de praktijk (bij wo en hbo). Vermeld alleen resultaten die de conclusies rechtvaardigen, maar laat geen tegenwerpingen weg.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Indeling discussiehoofdstuk

Het discussiehoofdstuk is dus een reflectie waarin je de betekenis of implicaties van de resultaten bespreekt. Dit bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

  • Theoretische implicaties: de betekenis van resultaten in het licht van voorgaande literatuur, wat zijn de verschillen en overeenkomsten, wat is de toegevoegde waarde van jouw onderzoek. Bij hbo-studies wordt dit onderdeel doorgaans achterwege gelaten.
  • Praktische (of management) implicaties: de betekenis van resultaten in het licht van de praktijk (richt je bijvoorbeeld op managers, organisaties, politiek of maatschappij). Hoe kunnen de resultaten van waarde zijn voor de praktijk? Hoe vertalen we de bevindingen naar praktijksituaties? Bij hbo-studies wordt dit doorgaans achterwege gelaten en in plaats hiervan een apart hoofdstuk met aanbevelingen en/of een implementatieplan geschreven.
  • Beperkingen: welke beperkingen kent jouw onderzoek: zijn de respondenten representatief voor de beoogde populatie, in hoeverre zijn de resultaten op toeval gebaseerd (betrouwbaarheid) bijv. door de onderzoeker, het protocol, de context, de respondenten.
  • Toekomstig onderzoek: welk toekomstig onderzoek is gewenst? Hierbij kun je voortbouwen op de resultaten van jouw onderzoek (deze toetsen) of de beperkingen (vervolgonderzoek moet rekening houden met … of zich focussen op andere populatie).
  • Conclusies (eventueel in apart hoofdstuk): korte omschrijving van bevindingen (antwoord op onderzoeksvragen), betekenis hiervan en vervolgstappen.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!