Relevantie

De relevantie valt uiteen in twee onderdelen: de wetenschappelijke en de maatschappelijke relevantie.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Wetenschappelijke relevantie:

Bij de wetenschappelijke relevantie moet worden aangeven waarom de bestaande kennis door het onderzoek in de scriptie wordt uitgebreid. De scriptie moet immers wel iets aan de huidige stand van de wetenschap toevoegen. Deze relevantie bestaat vaak uit het feit dat er niet alleen onderzocht wordt of er ergens een probleem is, maar ook wordt aangegeven hoe dit probleem opgelost kan worden. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld in vaktijdschriften opgemerkt wordt dat dit onderwerp nog nauwelijks onderzocht is. Hieruit kan ook de wetenschappelijke relevantie blijken. Tot slot is het mogelijk dat het onderzoek voortborduurt op onderzoek dat al door anderen is gedaan. In dat geval neem jij ‘het stokje over’ waardoor je kennis toevoegt. Er wordt dus expliciet aangegeven wat de wetenschappelijke relevantie is. Dit mag ook met zoveel woorden gezegd worden, bijvoorbeeld: “de wetenschappelijke relevantie van dit onderzoek bestaat uit het feit dat het onderzoek een lacune in de literatuur tracht op te vullen”.

Maatschappelijke relevantie:

Naast de wetenschappelijke relevantie moet ook worden aangeven wat de maatschappelijke relevantie van het onderzoek is. Wie of wat schiet er iets mee op als jij je onderzoek doet? Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onrechtvaardige situaties aan het licht worden gebracht of een oplossing voor een maatschappelijk probleem geprobeerd wordt te vinden. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld een model wordt gemaakt waarmee bepaalde bedrijven efficiënter kunnen werken en waarmee zij hun winstmarge kunnen verhogen. Een goede stelregel is de vraag of je op basis van de maatschappelijke relevantie van je onderzoek een organisatie (goed doel/ overheid/ bedrijf) bereid zou kunnen vinden om het voor het onderzoek te betalen. Het gaat er dus niet alleen om dat het onderzoek de wetenschap verder brengt, maar ook dat bepaalde personen of organisaties iets aan de resultaten van het onderzoek hebben.

Tip:Houd dit onderdeel beknopt. Twee alinea’s van 5/6 zinnen is voldoende.“

Scriptie relevantie afbeelding - Witte puzzle

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!