Hoe je woorden bespaart in je scriptie

Veel scriptieschrijvers ervaren het als een uitdaging om binnen het maximum toegestane aantal woorden te blijven. Compact schrijven is dan ook een vak apart. Zelfs de meest ervaren schrijvers herzien hun tekst meerdere malen om een tekst compact en prettig leesbaar te maken. Met een paar eenvoudige aanwijzingen maak je het voor jezelf en de lezers van je scriptie een stuk makkelijker.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Herlees je scriptie

Alleen al door je scriptie eens goed door te lezen (iets dat velen zelden doen) zul je overbodige woorden ontdekken, manieren gaan zien om zinnen beter op elkaar af te stemmen en bovendien fouten eruit halen. Dat ruimt al het ‘laaghangend fruit’ op. Je bespaart niet alleen woorden, maar je maakt de tekst ook van hogere kwaliteit en prettiger leesbaar.

Verwijder nietszeggende tekst

Onervaren (scriptie)schrijvers hebben na een beetje oefening al gauw de neiging om zogenaamde interessante maar nietszeggende woorden en zinsneden te gebruiken (“It is worth pointing out in this context that…”). Na het lezen van een berg literatuur wil je immers graag laten zien dat je intellectueel onderlegd bent en een hoge woordenschat hebt opgebouwd. Het siert een schrijver echter juist om de tekst zo eenvoudig en ‘clean’ mogelijk te houden.

Houd je aan de volgende regel van Einstein:

“Make things as simple as possible, but not simpler.”

Hier kan ik specifiek voor het schrijven van een scriptie nog aan toevoegen: vraag je bij elk woord af of het bijdraagt aan een betere scriptie, aan het punt dat je wilt maken. Zo maximaliseer je de informatiedichtheid.

Neem de lezer serieus: val niet in herhaling

In veel scripties zie ik veel dubbelingen. Wellicht is de schrijver bang dat de lezer iets gemist heeft, maar in feite is het herhaaldelijk vermelden van dezelfde tekst vaak onnodig en bovendien een belediging voor de lezer. Deze is (meestal) immers niet dement en kan altijd nog terugbladeren. Als je de woorden ‘zoals eerder vermeld’ gebruik, dan ben je bij voorbaat al tekst aan het verspillen.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!