Het Scriptie Motivatie Systeem: 8 manieren om jezelf te motiveren

Het Scriptie Motivatie Systeem geeft je alle inzichten en tools die je nodig hebt om te slagen. Let vooral op het woord systeem: een enkele truck of gimmick heeft weinig (lange termijn) effect op je motivatie, waar een aanpak van samenhangende maatregelen veel kansrijker is.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Het is vanzelfsprekend dat motivatie een minimumvoorwaarde is om te slagen voor je scriptie, je (toekomstige) baan en in het leven. Om gemotiveerd te raken en te blijven ben je uiteindelijk aangewezen op jezelf. Je kunt niet de hele dag een coach achter je aan laten lopen. Jouw beste motivator dat ben je zelf. Als je jezelf kunt motiveren ben je niet afhankelijk van anderen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je alles alleen doet, maar wel dat je ‘in control’ bent. 8 tips voor scriptie motivatie:

1. Stel jezelf regelmatig de waarom-vraag

We zijn constant bezig met het rationaliseren van onze keuzes. Vaak maken we keuzes op basis van de grillen van de omgeving, van het moment. Deze keuzes rationaliseren we dan achteraf, om voor onszelf vol te houden dat we verstandige mensen zijn. Daardoor raken onze drijfveren op de achtergrond. Om de juiste keuzes te maken is het verstandiger om vooraf en tijdens het nastreven van je doelen regelmatig de ‘waaromvraag’ te beantwoorden. Wat is jouw ultieme drijfveer om die scriptie zo snel mogelijk tot een succes te maken? Een aantal voorbeelden: mezelf laten zien dat ik iets groots met succes kan afronden, een goed cijfer halen voor een mooi cv, mezelf als expert positioneren op het vakgebied van mijn droombaan, beginnen met mijn wereldreis, waardering van familie en vrienden.

2. Maak een planning en hou je voortgang bij

Plannen, uitvoeren, bijsturen… en herhalen. Dit klinkt vrij simpel, maar vaak vergeten we dit goed toe te passen. Zonder planning is er geen intentie en raak je al gauw verzeild in allerlei bijzaken, zoals de plannen van iemand anders. Met plannen ben je er natuurlijk nog niet: je zult het ook nog uit moeten voeren en door je voortgang bij te houden blijf je gemotiveerd. Het geeft een stimulans om te zien wat je al behaalt hebt. Bovendien kun je snel bijsturen als de omstandigheden daar om vragen.

3. Kleine stapjes

Deel alles wat je gaat doen om je scriptie tot een succes te maken in kleine behapbare stapjes. Door kleine resultaten te boeken creëer je al snel momentum. Wat is klein genoeg? Een stap is te groot wanneer deze overweldigend is en te klein wanneer deze saai is. Probeer dus zoveel mogelijk uitdagend werk te verrichten, op het snijvlak tussen overweldigend en saai. Wellicht moet je wat experimenteren om te ontdekken waar dit punt ligt voor jou.

4. Beweeg: ‘motion is emotion’

Vooral als je even vast zit geeft het een enorme boost om even te bewegen. Door te bewegen worden er  ‘gelukshormonen’ aangemaakt. Hierdoor kom je in een betere ‘state of mind’ en kan je er weer tegenaan.

5. Maak het leuker voor jezelf

Een scriptie schrijven is voor de meeste studenten niet altijd even leuk (understatement). Je kunt het leuker maken door bijvoorbeeld competitie-elementen te introduceren, jezelf te belonen als je een klein tussentijds doel hebt gehaald, naar je favoriete muziek te luisteren en je favoriete koffie te drinken.

6. Ga om met gemotiveerde mensen

Gemotiveerde, ambitieuze mensen geven je energie en je kunt veel van ze leren. Ongemotiveerde, negatieve mensen verspillen je tijd, vreten energie en je kunt van ze leren wat niet werkt.

7. Omarm je wilskracht

Iedereen heeft wilskracht, net zoals iedereen armen heeft. Om deze zin te lezen heb je wilskracht nodig. De eerste stap om jouw wilskracht te ontwikkelen is om het bestaan ervan te erkennen en te omarmen. Vervolgens dien je wilskracht te trainen om het verder te ontwikkelen. Net als het trainen van je armen in de sportschool. Misschien zijn je armen niet zo sterk, omdat je ze nooit echt hebt getraind. Hetzelfde geldt voor je wilskracht. Wilskracht train je door dagelijks dingen te doen die je niet leuk, maar wel belangrijk vindt.

8. Versimpel je leven

Wees niet te perfectionistisch. Dat is zonde van je tijd, omdat je hierdoor gaat piekeren in plaats van actie ondernemen. Niet het maken van foutjes, maar passiviteit is de snelste weg naar falen. Het is veel belangrijker om vooruit te komen dan om perfect te zijn. Doe alleen activiteiten die je helpen om dichter bij je doel te komen. Elimineer de rest. Punt.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!