Conclusie

In de conclusie wordt de betekenis van de resultaten vertaalt naar een hoger schaalniveau. In het hoofdstuk resultaten worden de deelvragen beantwoord en in de conclusie wordt voornamelijk de hoofdvraag van het onderzoek beantwoord. Het is nuttig om de hoofdvraag nog een keer te herhalen in de tekst. De mooiste manier om dit te doen is de vraag in een lopende tekst te vatten en deze kort en bondig te beantwoorden.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Conclusie

Een goede conclusie maak je door als het ware boven de stof te hangen. Wat zijn de belangrijkste inzichten en lessen uit jouw onderzoek? Wat hebben we geleerd dat we van te voren nog niet wisten? Waar het resultatenhoofdstuk nog erg praktisch is en over specifieke personen of cases gaat, moet de conclusie meer theoretisch vormgegeven worden. Het gebruik van voorbeelden kan daarom het best worden vermeden. Die zijn namelijk in het resultatenhoofdstuk al uitvoerig behandeld. In de conclusie mag geen nieuwe informatie worden gepresenteerd. Beperk je dus tot de informatie die in voorgaande hoofdstukken al gegeven is. De conclusie moet in passieve vorm worden geschreven. De ik-vorm mag dus niet gebruikt worden. ¹

Tip: De conclusie is de kroon op je werk. Zorg dat de laatste zin van de conclusie de moeite  van het lezen waard is. Je zou er zelfs een brug naar de titel van kunnen maken.

Conclusie afbeelding - Overleggen van resultaten

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!