Aselecte steekproeftrekking

Er zijn vier belangrijke aselecte steekproefmethoden die elke scriptant moet kennen. Ontdek hieronder welke ideaal zou zijn voor jouw scriptieonderzoek.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Aselecte steekproeftrekking

Een andere naam voor aselecte steekproeftrekking is kans steekproef. Een case is een individueel element of een lid van een groep binnen een steekproef of populatie. Iedere case van de populatie heeft dezelfde kans om te worden opgenomen in de steekproef. Een steekproefkader is de complete lijst met alle cases in de populatie. Wanneer het niet mogelijk is om zo’n lijst samen te stellen, leidt dit automatisch tot een selecte steekproeftrekking. Een steekproef is representatief als de gekozen cases een correcte afspiegeling zijn van de populatie. Wanneer de steekproef representatief is, is het mogelijk om de resultaten te generaliseren. Dit betekent dat de resultaten van het onderzoek van de steekproef ook van toepassing zijn op de gehele populatie.

Aselecte steekproeftrekking afbeelding - Vrouw denkend achter laptop

Als er een geschikt steekproefkader is gekozen kan er bepaald worden wat de daadwerkelijke steekproefomvang is. De vier belangrijkste methoden zijn:

 1. Enkelvoudige aselect – elke case in de populatie heft dezelfde kans om in de steekproef te worden opgenomen.
 2. Systematisch – het eerste punt van de steekproef wordt willekeurig gekozen en daarna worden de cases op regelmatige intervallen gekozen.
 3. Gestratificeerd aselect – De populatie wordt opgedeeld in groepen en daarna wordt er een systematische of enkelvoudige steekproef getrokken uit elke groep. De groepen zijn gelijk op basis van relevante variabelen.
 4. Cluster – De populatie wordt afzonderlijke groepen en clusters gedeeld De groepen zijn niet gelijk. Vervolgens wordt er een systematische of enkelvoudige steekproef getrokken uit elke cluster.1

  1 Mark Saunders, Philip Lewis en Adrian Thornhill (2015). ‘Methoden en technieken van onderzoek (zevende editie). Amsterdam: Pearson Benelux

  Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

  Bekijk meer artikelen

  hypothese formuleren
  Implementatieplan
  Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

  Heb je vragen over dit artikel?

  Laat een comment achter

  Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
  begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

  Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

  Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!