Aanleiding tot het onderzoek

Ieder onderzoek moet een aanleiding hebben, wat is de trigger geweest die ervoor gezorgd heeft dat je hebt besloten om dit onderzoek te doen? Waardoor is je aandacht getrokken of waarom ben je in dit onderwerp geïnteresseerd geraakt? Deze aanleiding kan bijvoorbeeld bestaan uit een recentelijk verschenen artikel in een wetenschappelijk tijdschrift, een artikel in een krant of bijvoorbeeld een wetswijziging. Als uitgangspunt kan je hanteren dat het onderdeel ‘aanleiding tot het onderzoek’ uit drie alinea’s bestaat:

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Aanleiding tot het onderzoek

Het is belangrijk met deze tekst direct de aandacht van de lezer te trekken en vast te houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door met een quote van iemand te beginnen of door enkele opzienbarende feiten te presenteren. Ook cijfers doen het altijd goed. Vervolgens moet het onderdeel ‘aanleiding tot het onderzoek’ de lezer enige achtergrondinformatie geven over het onderwerp. In deze alinea schets je beknopt de achtergronden van het onderwerp. Stel dat je onderwerp een bepaalde recente wetswijziging is. In deze alinea vertel je dan kort waarom de bepaling ooit is ingevoerd, wat de wijziging inhoudt en wat de reden is dat deze wijziging is doorgevoerd. Dit is een belangrijk onderdeel omdat de lezer na het doornemen hiervan weet in welke context hij je onderzoek moet plaatsen. Je hebt nu de aandacht van de lezer en je hebt de lezer verteld wat de achtergronden van je onderwerp zijn. Nu wordt het tijd om richting een probleemstelling te werken. In de laatste alinea constateer je dat er een probleem is. Dit kan je goed formuleren als: “Het is dan ook de vraag of (…)”, “Het is dan ook onduidelijk of (…)” of “De relatie tussen X en Y is echter niet bekend waarmee (…)”. Het is belangrijk dat de laatste zin van dit onderdeel een duidelijk probleem opwerpt omdat dit het ‘bruggetje’ naar het volgende onderdeel, de probleemstelling, vormt. De lezer weet dan hoe je tot die specifieke probleemstelling bent gekomen en ziet, gezien de geschetste achtergrond, ook de noodzaak van het beantwoorden van die probleemstelling in.

Een voorbeeld. Stel dat je onderzoek wilt doen naar de wijze waarop de salarissen en bonussen van topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven vastgesteld worden. Je eerste alinea kan je dan bijvoorbeeld beginnen met de zin “€ 12.293.281,21 per jaar aan salaris, maar waarom?”. Hiermee pak je de aandacht van de lezer. Die zal immers willen weten wie dat salaris verdient en waarom. In de volgende alinea leg je uit dat topbestuurders van beursgenoteerde ondernemingen over het algemeen een riant basissalaris hebben en daarnaast ook nog vele soorten bonusregelingen. In de derde alinea begin je met het schetsen van een probleemsituatie. Hier geef je bijvoorbeeld aan dat er erg grote verschillen zitten tussen de samenstelling en de hoogte van de diverse beloningen terwijl men allemaal zegt dat de beloning marktconform is. Je sluit deze alinea dan af met bijvoorbeeld de volgende zin “Zoals gezien, variëren de beloningsstructuren van dergelijke topbestuurders aanzienlijk. Het is echter onduidelijk hoe dergelijke beloningsstructuren tot stand komen en waarom de individuele beloningen zo sterk van elkaar verschillen.”

“Tip: Zorg dat je in de laatste alinea van dit onderwerp een probleem aanduidt op basis waarvan je vervolgens je probleemstelling kunt formuleren.“

Aanleiding scriptieonderzoek afbeelding - Lamp

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!