Scriptie Milieu

De milieuproblemen waarmee de moderne samenleving te maken krijgt, zijn onvoorstelbaar groot en nieuwe problemen komen er eerder bij dan dat ze opgelost worden. Wie goed onderzoek doet in een scriptie over milieuvervuiling draagt bij aan oplossingen en heeft vaak ook een goede kans op een baan. Er zijn vele soorten milieu-onderwerpen die zich lenen voor een scriptie, maar altijd valt het wel onder een van de drie P’s (People, Planet, Profit) of onder MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen).

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Aanpak scriptie milieu(vervuiling)

Wie een geschikt onderwerp voor zijn scriptie over milieu gekozen heeft, moet vervolgens de vraagstelling formuleren, een werkbare afbakening vinden en de juiste data en literatuur verzamelen. De analyse kan zowel een kwantitatieve zijn (denk aan stoffen-analyse) of een kwalitatieve (bijvoorbeeld een beschrijving hoe een bedrijf duurzamer zou kunnen opereren). Veel onderwerpen zijn ook geschikt voor een combinatie daarvan (zie het voorbeeld hieronder over plastic soep).

Tips bij scriptie milieu(vervuiling)

  • Ga na wie allemaal met het probleem te maken heeft. Deze mensen of instellingen zijn geïnteresseerd, en kunnen je verder helpen aan informatie;
  • Probeer altijd deskundigen te interviewen. Zij kunnen je helpen aan inzichten, nieuwe contacten en soms ook aan ongepubliceerde onderzoeksgegevens;
  • Zoek online naar e-mailadressen (onderzoekers, afdelingen/bedrijven, publieke organisaties, ngo’s) om langs die weg rechtstreeks gerichte vragen te kunnen stellen.

Valkuilen bij scriptie milieu(vervuiling)

  • Je zal het probleem niet in een keer op kunnen lossen met je scriptie. Loop daarom met je conclusies niet te hard van stapel en zoek de nuance (bijvoorbeeld door aan te geven wat er nog niet bekend is over het probleem).
  • Al ben je oprecht gemotiveerd en verontwaardigd over het probleem dat je beschrijft, hanteer nooit een subjectieve of normatieve schrijfstijl. Blijf neutraal, objectief en vermijd de ik-vorm.
  • Schrijf niet richting je (gewenste) conclusie. Iemand die het onderzoek overdoet, moet in principe op dezelfde resultaten uitkomen. Ook als deze niet zo begaan is met het probleem als jij dat bent.

Voorbeeld scriptie milieuvervuiling: plastic soep

In honderden verzorgingsproducten (denk aan: shampoo, scrubs, tandpasta, zeep, deodorant, mascara) zitten microplastics (kleine stukjes plastic). Deze verdwijnen na gebruik door het doucheputje en passeren voor een deel de waterzuivering. Via het oppervlaktewater komen ze in zee terecht en dragen daar bij aan de zogenaamde plastic soep. Dit is de term die de toenemende problematiek van plastic in zee tot uitdrukking brengt. Plastic vergaat niet en vormt in diverse opzichten een steeds grotere bedreiging voor het leven in zee. Een scriptie over dit onderwerp is uitermate relevant. Je kunt kiezen voor een kwantitatieve aanpak (analyseer bijvoorbeeld alle soorten plastics die er aan cosmeticaproducten worden toegevoegd via een databestand als codecheck.info en ga na vanwege welke functies deze plastics als ingrediënt door de producenten worden toegevoegd en wat eventuele afbreekbare alternatieven zijn), een kwalitatieve aanpak (beschrijf aan de hand van recente literatuur welke problemen microplastics voor het zeeleven hebben) of maak een slimme combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve analyse.

Begeleiding bij scriptie milieu(vervuiling)

Gespecialiseerde scriptiebegeleiders bij Scriptiemaster kunnen je verder helpen met een scriptie over een milieu-onderwerp. Schrijf je in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek en bespreek daar de vragen die je hebt over je scriptie. In dat gesprek maak je ook een plan van aanpak en ontdek je wat scriptiebegeleiding voor jou kan betekenen.

Met scriptiebegeleiding investeer je in je toekomst!

Sinds 2005 zijn al meer dan 10.000 studenten met onze scriptiebegeleiding afgestudeerd

Minder collegegeld

Met onze begeleiding studeer je op tijd af en betaal je dus minder collegegeld.

Eerder salaris

Met jouw diploma op zak ben jij klaar voor een baan, dat betekent eerder salaris.

Ontwikkel jezelf

Door persoonlijke begeleiding ontwikkel je jouw zwakkere punten.

Goed op je CV

Met een goed resultaat heb je een mooi visitekaartje voor op de arbeidsmarkt