Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Hoe schrijf je een thesis?

   Een thesis schrijven zal voor velen een uitdagende taak zijn. Meerdere disciplines komen hieraan te pas, waaronder plannen, organiseren, onderzoeken en analyseren. Daarnaast zal je ook te maken krijgen met deadlines, die je zelf kan neerzetten of je begeleider vastlegt. Stress en paniek zijn vaak vaste elementen  bij het maken van een thesis. ScriptieMaster probeert deze pijnen zoveel mogelijk weg te nemen door jou te helpen met het plannen, organiseren en schrijven van jouw thesis. 

   Hieronder vind je, om het zo makkelijk mogelijk te maken, onder andere een stappenplan voor het schrijven van je thesis. Je vindt ook de structuur van een gemiddelde thesis, met maar liefst elf onderdelen waar door beoordelaars op wordt gelet.

   Thesis Schrijven - Afbeelding

   Stappenplan maken voor je thesis

   Een stappenplan maken kan op zichzelf een aardige klus zijn, vooral als je geen benul hebt van wat je allemaal in de gaten moet houden bij het schrijven van een thesis. Om deze reden hebben wij alvast een stappenplan voor je gemaakt om je een eindje op weg te helpen. Hierin vind je de planning die de meeste studenten aanhouden om hun thesis succesvol af te ronden. Let wel op dat dit slechts een voorbeeld is van een stappenplan om je thesis te schrijven en zeker niet de enige manier is.

   Stap Wat je moet doen Gemiddelde tijdsduur
   Voorbereiden Lees de eisen aan de thesis, eventuele handleidingen en andere relevante informatie halve week
   Stap 1 Onderwerp kiezen en afbakenen aan hand van de actualiteiten, nieuwsmedia, wetenschappelijke literatuur of een vraag vanuit de praktijk 2 weken
   Stap 2 Aanleiding, relevantie, onderzoeksdoel en onderzoeksvraag formuleren vanuit stap 1 1 weken
   Stap 3 Onderzoeksvoorstel verder uitwerken 2 weken
   Stap 4 Theoretisch kader schrijven aan hand van bestaande wetenschappelijke literatuur uit eigen en aanverwante vakgebieden 4 weken
   Stap 5 Methodenhoofdstuk schrijven aan hand van eerder onderzoek naar soortgelijke thema’s en handboeken over onderzoeksmethoden en operationaliseren van de te verzamelen data 2 weken
   Stap 6 Onderzoek uitvoeren en data verzamelen. Zorg voor een goede registratiemethode 4-6 weken
   Stap 7 Data analyseren op basis van gekozen methoden 2 weken
   Stap 8 Resultatenhoofdstuk schrijven. Begin met een algemeen overzicht van de data (beschrijving van de case, subjecten, objecten, etc). Schrijf vervolgens de belangrijkste, meest interessante en relevante resultaten op. Maak waar mogelijk gebruik van figuren om de tekst te illustreren en verhelderen 3 weken
   Stap 9 Conclusie, discussie en aanbevelingen schrijven. Overstijg de resultaten en vertel de lezer wat de kennis uit jouw onderzoek betekent voor de praktijk en het vakgebied 1-2 weken
   Stap 10 Samenvatting schrijven 1 weken
   Stap 11 Eindredactie en printklaar maken 1-2 weken
   Thesis schrijven afbeelding - Man diep in gedachten

   Onderdelen van een thesis

   Als je het stappenplan hierboven hebt doorgenomen, dan weet je ongeveer wat je allemaal te wachten staat bij het schrijven van je thesis. Op het eerste gezicht lijkt het een best uitdagende taak en dat is het grotendeels ook wel, daar kom je helaas niet omheen. Maar met de juiste planning kun je ervoor zorgen dat een uitdagende taak niet een overweldigende taak wordt. ScriptieMaster kan je hierbij ook zeker helpen. 170+ ervaren thesis experts weten exact wat er moet gebeuren om een optimaal resultaat vast te stellen voor je thesis. Als je benieuwd bent wat er precies in je thesis zal komen te staan, hebben wij hieronder een structuur opgesteld van alle onderdelen, inclusief beschrijving.

    1. Voorwoord

    In het voorwoord is het de bedoeling dat je de mensen bedankt die jouw thesis mede mogelijk gemaakt hebben. Ook beschrijf je jouw persoonlijke fascinatie met het onderwerp. Daarnaast schrijf je ook over hoe het thesis proces is verlopen.

    1. Samenvatting

    De belangrijkste inzichten uit jouw thesis verwoord in één A4. Dat waar een goede samenvatting uit bestaat. Je gaat hier niet alleen in op de conclusie, ook de aanleiding, relevantie en belangrijkste literatuur moeten hierin voorkomen.

    1. Inleiding

    Het belang van jouw onderzoek leg je uit aan de hand van:

    • Aanleiding (gevonden in wetenschappelijke literatuur en/of de actualiteit in nieuwsmedia).
    • Signalering van een probleem, formulering van een onderzoeksdoel en het vermelden van de vraagstelling.
    • De relevantie van het onderzoek (doorgaans uitgesplitst naar maatschappelijke relevantie. Hier wordt duidelijk wat jouw onderzoek betekent voor de maatschappij en de praktijk. En de wetenschappelijke relevantie. Dit is bovendien gebaseerd op bestaande literatuur en ontbrekende kennis daarbinnen).
    • Leeswijzer (waarin je vermeldt welk onderdeel in welk hoofdstuk aan bod komt).
    1. Theoretisch kader

    Dit zijn de handvatten waarmee je het onderzoek kunt uitvoeren. De belangrijkste begrippen worden hierin uitgelegd. Ook de wetenschappelijke perspectieven om naar het thema te kijken worden geïntroduceerd. Tenslotte wordt er ook stilgestaan bij verschillende manieren waarop het onderzoek uitgevoerd kan worden. Het theoretisch kader is een basis voor het vormgeven van het onderzoek, het kiezen van de juiste methoden en bij het analyseren van de onderzoeksresultaten.

    1. Methoden

    Het hoe, wat, waar, wanneer en wie van het onderzoek. Leg uit welke keuzes er gemaakt zijn. Ook geef je een uitleg waarom specifieke methoden niet gekozen zijn. Maak de complexe begrippen uit het theoretisch kader meetbaar. Dit doe je door te operationaliseren. Geef – indien noodzakelijk – in een conceptueel model het onderzoek weer.

    1. Resultaten

    Hier worden de belangrijkste resultaten van het onderzoek geanalyseerd. Dit gebeurt aan de hand van het theoretisch kader. Resultaten worden niet alleen beschreven, maar ook geïnterpreteerd. Probeer de case(s) van het onderzoek nog niet te overstijgen. Stel jezelf eerst de volgende vraag: Verklaart de theorie alle gevonden resultaten? Pas op basis hiervan je theoretisch kader eventueel aan.

    1. Conclusie

    In de conclusie wordt de betekenis van de resultaten om gezet in een hoger schaalniveau. Je legt hier uit wat er geleerd kan worden van jouw onderzoek. Verder leg je uit wat dit zou kunnen betekenen voor de maatschappij, de wetenschap en eventueel de beroepspraktijk.

    1. Aanbevelingen & Discussie

    Doe aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Je verklaart hoe de resultaten en de conclusie eventueel afhankelijk kunnen zijn van de keuzes die gemaakt zijn tijdens het onderzoek. Als je onderzoek heel praktisch ingestoken is, kun je op basis van de conclusie en resultaten nog aanbevelingen doen voor de (beroeps)praktijk.

    1. Literatuurlijst
    2. Lijst van figuren
    3. Bijlagen
   Thesis schrijven afbeelding - Man met muts schrijft op whiteboard

   Probleemoriëntatie

   Om te beginnen met het schrijven van je thesis heb je een dilemma of probleem nodig die je kan onderzoeken. Zorg ervoor dat het probleem die je uiteindelijk aanpakt niet te breed of te complex is, anders ga je hier later spijt van krijgen. Probeer het zo specifiek en meetbaar mogelijk te houden. In deze fase is het handig om met een brainstorm te beginnen, waarbij je alle mogelijkheden op een rijtje zet. Het is ook zeker belangrijk een onderwerp te kiezen die je interesseert. Dat maakt de ervaring veel draagbaarder en belonend.

   Wanneer je na de brainstorm al je mogelijkheden hebt overwogen, begin je met het afstrepen van mogelijke onderzoeksonderwerpen. Als je uiteindelijk jouw onderzoeksvraag hebt gekozen waarop jij jouw thesis zal baseren, doe je snel even onderzoek naar de literatuur die voor dit onderwerp beschikbaar is. Gebruik hiervoor een site als Google Scholar of Mendeley.

   Thesis Schrijven - Afbeelding

   Onderzoeksvragen opstellen

   Als je ervan overtuigd bent dat er genoeg literatuur is om je onderzoek op te bouwen, mag je een grote vervolgstap zetten. Je gaat namelijk een onderzoeksvraag opstellen. Van deze vraag zal jouw volledige thesis afhankelijk zijn, dus zorg dat je hem goed formuleert. Een goede onderzoeksvraag is specifiek en meetbaar.

   Hoewel er goed en slecht geformuleerde onderzoeksvragen zijn, is er niet maar één juiste manier om een onderzoeksvraag op te stellen. Er zijn een paar varianten die allemaal hun eigen objectieven hebben. Zo heb je bijvoorbeeld een vergelijkende onderzoeksvraag en een evaluerende onderzoeksvraag. Wat alle onderzoeksvragen gemeen hebben is dat ze oplosbaar zijn.

   Uiteindelijk zul je naast je cruciale hoofdvraag ook nog deelvragen moeten opstellen. Dit doe je om zo duidelijk mogelijk antwoord te kunnen geven op je hoofdvraag. Vaak zijn de deelvragen kort en specifiek en geven ze antwoord op een vraag die relateert aan de hoofdvraag. Zo kun je vier deelvragen hebben die er samen voor zorgen dat het antwoord op de hoofdvraag zo nauwkeurig mogelijk is.

   Als je verder nog hulp nodig hebt bij het schrijven van je thesis, wat helemaal niet gek is, staat ScriptieMaster altijd voor je klaar. Of je in de probleemoriëntatie fase zit, of meer richting het afronden van je thesis, wij hebben altijd aandacht voor studenten die ergens mee zitten. Vraag dus vooral een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan bij ons!

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00