Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Welke werkwoordsvormen kom je in een scriptie tegen?

   Welke werkwoordsvormen kom je in een scriptie tegen?

   Voor velen zal de laatste les Nederlandse taal al enige jaren geleden zijn. Daarom kan een opfriscursus geen kwaad. Maar dit is vooral omdat het gebruik van de juiste werkwoordsvormen in je scriptie een hels karwei is. Er zijn namelijk veel uitzonderingen. Daarom help ik je in de blog van deze week met een aantal tips op weg.

   Welke werkwoordsvormen moet je gebruiken?

   Hoewel je misschien zou verwachten dat je maar een werkwoordsvorm gebruikt in je scriptie, is dit niet het geval. De volgende werkwoordsvormen komen voor in scripties: onvoltooid tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooid tegenwoordige tijd en de toekomende tijd.

   Onvoltooid tegenwoordige tijd

   Wanneer je deze werkwoordsvorm gebruikt omschrijf je een handeling of toestand die op dit moment- of in de nabije toekomst plaatsvindt. Een voorbeeld van een dergelijke zin is:” Dit hoofdstuk omschrijft de belangrijkste trends en ontwikkelingen.”

   Verleden tijd

   De meest eenvoudige werkwoordsvorm die je in je scriptie gebruikt is de verleden tijd. Denk aan een zin als:” Op de afdeling human resources werkte in 2015 vijftien medewerkers.” Je gebruikt deze vorm simpelweg wanneer je een feit omschrijft dat zich in het verleden bevindt.

   Voltooid tegenwoordige tijd

   Deze werkwoordsvorm wordt ook wel ‘perfectum’ genoemd. Bij deze vorm is de gebeurtenis afgerond. De nadruk ligt op het feit dat iets heeft plaatsgevonden, en niet op de betekenis hiervan. Bij deze vorm gebruik je een vorm van hebben in combinatie met een voltooid deelwoord:” De afdeling communicatie heeft programma X gebruikt voor het versturen van e-mails.”

   Toekomende tijd

   “In hoofdstuk 3 zal de SWOT-analyse van bedrijf x aan bod komen.” Dit is een voorbeeld van een zin in de toekomende tijd. Hoewel het niet fout is, wordt het afgeraden om deze werkwoordsvorm te gebruiken in je scriptie. Het zorgt namelijk voor een onprofessionele schrijfstijl. In plaats van de toekomende tijd kan je de onvoltooid tegenwoordige tijd gebruiken.

   Je weet nu welke werkwoordsvormen er voorkomen in je scriptie. In de blog van volgende week vertel ik welke werkwoordsvormen je in specifieke onderdelen van je scriptie moet gebruiken.

   Heb jij moeite met het schijven van jouw scriptie? Of vind je het moeilijk om de juiste werkwoordsvormen te kiezen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00