Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Het schrijven van een voorwoord

   Het schrijven van een voorwoord

   Het voorwoord is een van de onderdelen van je scriptie die je vaak pas op het eind schrijft. Hoewel het niet zo’n belangrijk onderdeel is als de conclusie, wil je toch dat het correct is. Daarom leggen we je in de blog van deze week uit wat er allemaal in het voorwoord moet staan.

   De essentie van het voorwoord

   In het voorwoord maakt de lezer voor het eerst kennis met jou, de onderzoeker. Het is daarom van belang dat je een goede eerste indruk maakt. Of het voorwoord goed geschreven is beïnvloedt namelijk de perceptie van de lezer. Een slecht geschreven voorwoord kan als resultaat hebben dat een lezer afhaakt. Daarnaast is het dé plek om jouw scriptie een persoonlijke tint te geven.

   De inhoud

   Ten eerste introduceer je jouw onderzoeksonderwerp aan de lezer. Als je een hbo-scriptie schrijft is het ook verstandig om te vertellen in opdracht van welk bedrijf je jouw scriptie schrijft. Het is aan te raden om te vertellen waarom je voor dit onderzoek hebt gekozen. Hierna vertel je welke ervaringen je hebt opgedaan als onderzoeker. Tot slot, is het voorwoord de plek om de mensen, die jou hebben ondersteund tijdens het schrijven van je scriptie, te bedanken. Denk hierbij aan je scriptiebegeleider vanuit je hogeschool of universiteit, je bedrijfsbegeleider en de respondenten. Bedank de persoon die je het meest hebt geholpen bij jouw scriptie als eerst.

   Tone of voice

   Omdat het voorwoord een persoonlijk stuk is, is gebruikelijk om het op informele wijze te schrijven. Het is een van de weinige plekken in je scriptie waar het is toegestaan om het woord ‘ik’ te gebruiken. Zorg er wel voor dat je niet gaat overdrijven met het informele taalgebruik. Want ook in dit hoofdstuk wil je een professionele indruk achterlaten. Je wilt immer serieus genomen worden als wetenschapper of als adviseur.

   Is mijn voorwoord goed?

   Niets werkt fijner dan een checklist. Schrijf je voorwoord echter niet alleen aan de hand van deze checklist. Het kan namelijk dat er in jouw scriptiehandleiding andere eisen worden gesteld.

   • Introductie onderzoeksonderwerp.
   • Ervaringen van de onderzoeker.
   • Dankwoord, geordend op relevantie.
   • Maximaal één A-4’tje.
   • Direct na het voorblad.
   • Informele tone of voice.
   • Afsluiten met voor- en achternaam, plaats en datum.

   Heb jij moeite met het schrijven van je scriptie? Bij ScriptieMaster helpen we jou met succes af te studeren! Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00