Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Welke verschillende verdelingen zijn er?

    

   Welke verschillende verdelingen zijn er?

   Tijdens het schrijven van je scriptie komt je vaker termen tegen die veel op elkaar lijken, die ook qua toepassing weinig  van elkaar verschillen. Een van deze termen is de verdeling. Om het voor jou eenvoudiger te maken geef ik jou, in de blog van deze week, een overzicht van de drie verschillende verdelingen.

   De populatieverdeling

   In de populatieverdeling zijn de gegevens van de gehele populatie weergeven. Het gemiddelde van de populatieverdeling is dan ook het ware gemiddelde. Helaas is het vrijwel onmogelijk om voor je scriptie de gehele populatie te interviewen. Daarom is het ware gemiddelde bijna altijd onbekend.

   De steekproefverdeling

   In veel gevallen zal je bij het uitvoeren van jouw onderzoek één steekproef trekken. Als dit het geval is kan je jouw onderzoeksresultaten weergeven in een steekproefverdeling. Wanneer de gegevens normaal verdeeld zijn is het mogelijk om het gemiddelde en de standaarddeviatie te berekenen. Hoe je dit doet is in een vorige blog beschreven. Het gemiddelde en de standaarddeviatie van een steekproef wijken altijd af van de waarden van de populatieverdeling, en zijn dus minder betrouwbaar. Dat de waarden afwijken komt doordat het aantal onderzoekseenheden lager is dan de totale populatie. Hierdoor is de invloed van outliers groter.

   De steekproevenverdeling

   Als je de betrouwbaarheid van je onderzoek wil vergroten kan je jouw onderzoek herhalen. In dit geval kan je de gemiddelde waarde van elke steekproef weergeven in een steekproevenverdeling. Hoewel de uitkomst van elke steekproef verschilt, is de invloed van outliers lager omdat de gemiddelden gebruikt worden. Wanneer er meerdere steekproeven getrokken worden, zal het waargenomen gemiddelde dichterbij het werkelijke gemiddelde liggen. Een tweede voordeel van de steekproevenverdeling is dat deze altijd normaal verdeeld is. Voor een steekproevenverdeling bereken je echter de standaardfout in plaats van de standaarddeviatie. Met de standaardfout kan je dezelfde conclusie trekken als met de standaarddeviatie. De berekening van de standaardfout is echter wel anders, en is hiernaast geïllustreerd.

   Standaardfout

   Het nut van de standaardfout

   Wanneer het gemiddelde een proportie is, wordt de eerste berekening uit het voorbeeld gebruikt. De tweede berekening wordt gebruik wanneer het gemiddelde een absoluut getal is. In de blog van volgende week bespreek ik het betrouwbaarheidsinterval. Om dit te kunnen berekenen heb je de standaardfout nodig. Als je het betrouwbaarheidsinterval hebt berekend wordt de essentie van de standaardfout duidelijk.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00