Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Kwalitatief onderzoek: van onderzoeksvraag tot aan het interview

   topiclijst interview blog afbeelding

   Na een serie blogs over kwantitatief onderzoek, data-analyse en statistiek, is het weer tijd voor kwalitatief onderzoek. Om het schrijven van je scriptie overzichtelijker te maken, bespreek ik in de blog van deze week welke globale stappen je moet nemen voordat je kan beginnen met interviews afnemen.

   1. De juiste onderzoeksvraag formuleren

   De eerste horde die je moet nemen is het opstellen van een onderzoeksvraag. Hier gaat veel literatuuronderzoek, en eventueel overleg met je afstudeerbedrijf, aan vooraf. Wanneer je kwalitatief onderzoek uitvoert is het verstandig om een beschrijvende, verkennende of verklarende onderzoeksvraag op te stellen. Je wil immers meningen en attituden achterhalen. Vragen die beginnen met ‘In welke mate’ kunnen eenvoudiger beantwoord worden door middel van kwantitatief onderzoek.

   2. Deelvragen opstellen

   Een goede deelvraag is een opsplitsing van de onderzoeksvraag. Elke deelvraag is gebaseerd op één enkel thema dat binnen het onderzoeksgebied van de onderzoeksvraag valt. Daardoor helpt het opstellen van deelvragen jou ook met de afbakening en vice versa. Wees zorgvuldig met het opstellen van deelvragen. Want je stelt al snel overbodige deelvragen op. Een eenvoudige oplossing is het samenvoegen van deelvragen. Als de deelvragen hierdoor te abstract worden, kan je er ook voor kiezen om sub-deelvragen op te stellen.

   3. Een topiclijst maken

   Wanneer je zoals vele wetenschappers op dit moment doen, semigestructureerde interviews afneemt, is het wenselijk om een topiclijst te maken. In de topiclijst zijn de globale thema’s die je wilt bespreken weergeven. Per respondent kan zowel de volgorde- als het aantal topics verschillen. In de meeste gevallen zal je niet meer dan 5 topics per respondent kunnen behandelen. Dit komt doordat een interview maximaal anderhalf uur duurt en je ruim de tijd wilt nemen om elk topic te bespreken.

   4. Vertaal de topiclijst in interviewvragen

   Dit is de laatste stap die je moet nemen voordat je kan beginnen met interviewen. Onderzoeksvragen en deelvragen zijn niet geschikt om aan respondenten te vragen. Om tot de juiste onderzoeksresultaten te komen, moet je zorgvuldig te werk gaan. Begin met open vragen die eenvoudig te beantwoorden zijn voor respondenten. Hiermee win je aan vertrouwen en kan je de flow van het interview bevorderen. Wanneer je interview soepel verloopt kan je vragen stellen die gevoeliger liggen.  Een respondent is eerder geneigd om dit soort vragen op een juiste manier te beantwoorden wanneer je deze persoon op zijn gemak hebt gesteld. In de blog van volgende week geef ik meer tips en tricks die je kunnen helpen bij het afnemen van interviews.

   Heb jij moeite met het formuleren van je onderzoeksvraag? Of kan je hulp gebruiken bij het redigeren van je scriptie? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00