Hoe schrijf je een thesis?

Een thesis schrijven zal voor velen een uitdagende taak zijn. Meerdere disciplines komen hieraan te pas, waaronder plannen, organiseren, onderzoeken en analyseren. Daarnaast zal je ook te maken krijgen met deadlines, die je zelf kan neerzetten of je begeleider vastlegt. Stress en paniek zijn vaak vaste elementen bij het maken van een thesis. ScriptieMaster probeert deze pijnen zoveel mogelijk weg te nemen door jou te helpen met het plannen, organiseren en schrijven van jouw thesis.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Hieronder vind je, om het zo makkelijk mogelijk te maken, onder andere een stappenplan voor het schrijven van je thesis. Je vindt ook de structuur van een gemiddelde thesis, met maar liefst elf onderdelen waar door beoordelaars op wordt gelet.

Thesis Schrijven - Afbeelding

Stappenplan maken voor je thesis

Een stappenplan maken kan op zichzelf een aardige klus zijn, vooral als je geen benul hebt van wat je allemaal in de gaten moet houden bij het schrijven van een thesis. Om deze reden hebben wij alvast een stappenplan voor je gemaakt om je een eindje op weg te helpen. Hierin vind je de planning die de meeste studenten aanhouden om hun thesis succesvol af te ronden. Let wel op dat dit slechts een voorbeeld is van een stappenplan om je thesis te schrijven en zeker niet de enige manier is.

Waar gaat een scriptie meestal over?

StapWat je moet doenGemiddelde tijdsduur
VoorbereidenLees de eisen aan de thesis, eventuele handleidingen en andere relevante informatiehalve week
Stap 1Onderwerp kiezen en afbakenen aan hand van de actualiteiten, nieuwsmedia, wetenschappelijke literatuur of een vraag vanuit de praktijk2 weken
Stap 2Aanleiding, relevantie, onderzoeksdoel en onderzoeksvraag formuleren vanuit stap 11 weken
Stap 3Onderzoeksvoorstel verder uitwerken2 weken
Stap 4Theoretisch kader schrijven aan hand van bestaande wetenschappelijke literatuur uit eigen en aanverwante vakgebieden4 weken
Stap 5Methodenhoofdstuk schrijven aan hand van eerder onderzoek naar soortgelijke thema’s en handboeken over onderzoeksmethoden en operationaliseren van de te verzamelen data2 weken
Stap 6Onderzoek uitvoeren en data verzamelen. Zorg voor een goede registratiemethode4-6 weken
Stap 7Data analyseren op basis van gekozen methoden2 weken
Stap 8Resultatenhoofdstuk schrijven. Begin met een algemeen overzicht van de data (beschrijving van de case, subjecten, objecten, etc). Schrijf vervolgens de belangrijkste, meest interessante en relevante resultaten op. Maak waar mogelijk gebruik van figuren om de tekst te illustreren en verhelderen3 weken
Stap 9Conclusie, discussie en aanbevelingen schrijven. Overstijg de resultaten en vertel de lezer wat de kennis uit jouw onderzoek betekent voor de praktijk en het vakgebied1-2 weken
Stap 10Samenvatting schrijven1 weken
Stap 11Eindredactie en printklaar maken1-2 weken

Onderdelen van een thesis

Als je het stappenplan hierboven hebt doorgenomen, dan weet je ongeveer wat je allemaal te wachten staat bij het schrijven van je thesis. Op het eerste gezicht lijkt het een best uitdagende taak en dat is het grotendeels ook wel, daar kom je helaas niet omheen. Maar met de juiste planning kun je ervoor zorgen dat een uitdagende taak niet een overweldigende taak wordt. ScriptieMaster kan je hierbij ook zeker helpen. 170+ ervaren thesis experts weten exact wat er moet gebeuren om een optimaal resultaat vast te stellen voor je thesis. Als je benieuwd bent wat er precies in je thesis zal komen te staan, hebben wij hieronder een structuur opgesteld van alle onderdelen, inclusief beschrijving.

1. Voorwoord

In het voorwoord is het de bedoeling dat je de mensen bedankt die jouw thesis mede mogelijk gemaakt hebben. Ook beschrijf je jouw persoonlijke fascinatie met het onderwerp. Daarnaast schrijf je ook over hoe het thesis proces is verlopen.

2. Samenvatting

De belangrijkste inzichten uit jouw thesis verwoord in één A4. Dat waar een goede samenvatting uit bestaat. Je gaat hier niet alleen in op de conclusie, ook de aanleiding, relevantie en belangrijkste literatuur moeten hierin voorkomen.

3. Inleiding

Het belang van jouw onderzoek leg je uit aan de hand van:

  • Aanleiding (gevonden in wetenschappelijke literatuur en/of de actualiteit in nieuwsmedia).
  • Signalering van een probleem, formulering van een onderzoeksdoel en het vermelden van de vraagstelling.
  • De relevantie van het onderzoek (doorgaans uitgesplitst naar maatschappelijke relevantie. Hier wordt duidelijk wat jouw onderzoek betekent voor de maatschappij en de praktijk. En de wetenschappelijke relevantie. Dit is bovendien gebaseerd op bestaande literatuur en ontbrekende kennis daarbinnen).
  • Leeswijzer (waarin je vermeldt welk onderdeel in welk hoofdstuk aan bod komt).
 

4. Theoretisch kader
Dit zijn de handvatten waarmee je het onderzoek kunt uitvoeren. De belangrijkste begrippen worden hierin uitgelegd. Ook de wetenschappelijke perspectieven om naar het thema te kijken worden geïntroduceerd. Tenslotte wordt er ook stilgestaan bij verschillende manieren waarop het onderzoek uitgevoerd kan worden. Het theoretisch kader is een basis voor het vormgeven van het onderzoek, het kiezen van de juiste methoden en bij het analyseren van de onderzoeksresultaten.

5. Methoden
Het hoe, wat, waar, wanneer en wie van het onderzoek. Leg uit welke keuzes er gemaakt zijn. Ook geef je een uitleg waarom specifieke methoden niet gekozen zijn. Maak de complexe begrippen uit het theoretisch kader meetbaar. Dit doe je door te operationaliseren. Geef – indien noodzakelijk – in een conceptueel model het onderzoek weer.

6. Resultaten
Hier worden de belangrijkste resultaten van het onderzoek geanalyseerd. Dit gebeurt aan de hand van het theoretisch kader. Resultaten worden niet alleen beschreven, maar ook geïnterpreteerd. Probeer de case(s) van het onderzoek nog niet te overstijgen. Stel jezelf eerst de volgende vraag: Verklaart de theorie alle gevonden resultaten? Pas op basis hiervan je theoretisch kader eventueel aan.

7. Conclusie
In de conclusie wordt de betekenis van de resultaten om gezet in een hoger schaalniveau. Je legt hier uit wat er geleerd kan worden van jouw onderzoek. Verder leg je uit wat dit zou kunnen betekenen voor de maatschappij, de wetenschap en eventueel de beroepspraktijk.

8. Aanbevelingen & Discussie
Doe aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Je verklaart hoe de resultaten en de conclusie eventueel afhankelijk kunnen zijn van de keuzes die gemaakt zijn tijdens het onderzoek. Als je onderzoek heel praktisch ingestoken is, kun je op basis van de conclusie en resultaten nog aanbevelingen doen voor de (beroeps)praktijk.

9Literatuurlijst
10. Lijst van figuren
11.  Bijlagen

Probleemoriëntatie

Om te beginnen met het schrijven van je thesis heb je een dilemma of probleem nodig die je kan onderzoeken. Zorg ervoor dat het probleem die je uiteindelijk aanpakt niet te breed of te complex is, anders ga je hier later spijt van krijgen. Probeer het zo specifiek en meetbaar mogelijk te houden. In deze fase is het handig om met een brainstorm te beginnen, waarbij je alle mogelijkheden op een rijtje zet. Het is ook zeker belangrijk een onderwerp te kiezen die je interesseert. Dat maakt de ervaring veel draagbaarder en belonend.

Wanneer je na de brainstorm al je mogelijkheden hebt overwogen, begin je met het afstrepen van mogelijke onderzoeksonderwerpen. Als je uiteindelijk jouw onderzoeksvraag hebt gekozen waarop jij jouw thesis zal baseren, doe je snel even onderzoek naar de literatuur die voor dit onderwerp beschikbaar is. Gebruik hiervoor een site als Google Scholar of Mendeley.

thesis schrijven - lamp

Onderzoeksvragen opstellen

Als je ervan overtuigd bent dat er genoeg literatuur is om je onderzoek op te bouwen, mag je een grote vervolgstap zetten. Je gaat namelijk een onderzoeksvraag opstellen. Van deze vraag zal jouw volledige thesis afhankelijk zijn, dus zorg dat je hem goed formuleert. Een goede onderzoeksvraag is specifiek en meetbaar.

Hoewel er goed en slecht geformuleerde onderzoeksvragen zijn, is er niet maar één juiste manier om een onderzoeksvraag op te stellen. Er zijn een paar varianten die allemaal hun eigen objectieven hebben. Zo heb je bijvoorbeeld een vergelijkende onderzoeksvraag en een evaluerende onderzoeksvraag. Wat alle onderzoeksvragen gemeen hebben is dat ze oplosbaar zijn.

Uiteindelijk zul je naast je cruciale hoofdvraag ook nog deelvragen moeten opstellen. Dit doe je om zo duidelijk mogelijk antwoord te kunnen geven op je hoofdvraag. Vaak zijn de deelvragen kort en specifiek en geven ze antwoord op een vraag die relateert aan de hoofdvraag. Zo kun je vier deelvragen hebben die er samen voor zorgen dat het antwoord op de hoofdvraag zo nauwkeurig mogelijk is.

Als je verder nog hulp nodig hebt bij het schrijven van je thesis, wat helemaal niet gek is, staat ScriptieMaster altijd voor je klaar. Of je in de probleemoriëntatie fase zit, of meer richting het afronden van je thesis, wij hebben altijd aandacht voor studenten die ergens mee zitten. Vraag dus vooral een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan bij ons!

thesis schrijven - wij helpen je

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden