Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   De rol van theorie bij onderzoek

   De rol van theorie bij onderzoek
   Literatuur en bijbehorende theorieën zijn van invloed op elk empirisch onderzoek. Welke invloed theorie heeft, is afhankelijk van welke onderzoeksmethode je hebt gekozen. Er zijn twee algemene benaderingen voor de rol van theorie: de inductieve en deductieve benadering. In de blog van deze week leg ik het verschil uit.

   Theorie en onderzoek

   Om te begrijpen welke rol theorie heeft binnen het onderzoek is het van belang dat we ‘theorie’ duidelijk definiëren. Dee meest gebruikelijke definitie luidt als volgt: theorie is de omschrijving van waargenomen regelmatigheden. Een voorbeeld van een theorie is: studenten die begeleiding van ScriptieMaster krijgen, halen een hoger cijfer voor hun scriptie. Dit is een zeer tastbare theorie, maar per vakgebied kan de mate waarin een theorie abstract is verschillen. Binnen de sociale vakgebieden zijn theorieën bijvoorbeeld in de meeste gevallen abstracter dan binnen economische vakgebieden.

   De deductieve benadering

   Bij deze benadering speelt theorie de grootste rol in het begin van het onderzoeksproces. Op basis van bestaande theorie wordt namelijk een hypothese geformuleerd. Zoals altijd, bestaat een hypothese uit verschillende concepten. Het is van belang dat de onderzoeker deze concepten vertaalt in duidelijk onderzoekbare eenheden. Wanneer dit gedaan is kan het onderzoek uitgevoerd worden. Wanneer de hypothese aangenomen of verworpen wordt, kan het zelfs zo zijn dat de theorie wordt herzien. De deductieve benadering past het beste bij kwantitatieve onderzoeksmethoden.

   De inductieve benadering

   Bij deze benadering speelt theorie de grootste rol aan het eind van het onderzoeksproces. Bij de inductieve benadering wordt op basis van de onderzoeksresultaten een (nieuwe) theorie gevormd. De onderzoeker moet oppassen dat het niet de significantie van een idee test, maar dat de nieuwe theorie voortvloeit uit de onderzoeksresultaten. Deze benadering past het beste bij kwalitatieve onderzoeksmethoden.

   De iteratieve benadering

   Hoewel er van twee algemene benaderingen wordt gesproken, zijn deze in praktijk niet altijd los van elkaar te zien. Stel er is voor een deductieve benadering gekozen, maar tijdens het onderzoeksproces stuit de onderzoeker op een nieuw onderzoek dat andere inzichten verschaft. Hierdoor kan de onderzoeker er voor kiezen om het onderzoek aan te passen. Theorie wordt nu ook vanuit een inductieve manier benaderd. Zowel de deductieve- en inductieve benadering gebruikt wordt spreken we van een iteratieve benadering.

   Loop jij vast bij het schrijven van jouw scriptie? Of kan je hulp gebruiken met redigeren of de data-analyse? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00