Last van uitstelgedrag?

Lees hieronder meer over uitstelgedrag bij het schrijven van je scriptie.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Studie ontwijkend gedrag

Voor veel studenten is studie ontwijkend gedrag een bekend verschijnsel, ook wel procrastinatie genoemd. ‘Ja echt, morgen ga ik beginnen aan dat lastige hoofdstuk van mijn scriptie, maar vandaag eerst nieuwe schoenen kopen’.

Procrastinatie is normaal menselijk gedrag. Iedereen heeft er last van, ook productieve en succesvolle mensen. Met luiheid heeft het niets te maken. De  neiging is nu eenmaal sterk om gemakkelijke taken voorrang te geven boven moeilijke taken. Dat geldt nog sterker als het resultaat van de moeilijke taak in de toekomst ligt, wat bij een scriptie het geval is.

Mensen die erg gevoelig zijn voor studie ontwijkend gedrag kunnen in een vicieuze cirkel terechtkomen. Ze weten het van zichzelf en nemen zich elke keer weer voor om het anders aan te pakken, maar dan lukt het toch weer niet. Dat bezorgt ze een schuldgevoel en maakt ze onzeker (‘zie je wel, het ligt aan mij’), waardoor het nog moeilijker wordt om te beginnen. Vooral als daar ook nog druk van de omgeving en een gevoel van tijdsdruk bij komen. Wil je graag je motivatie verhogen? Dan komt deze blog goed van pas.

Om los te breken uit die cirkel moet je de volgende stappen ondernemen. Stap één: inventariseer welke uitsteltechnieken je hanteert en welke afleidingssignalen daarbij horen. Zoek naar de juiste omgeving om te werken; scheid jezelf van telefoon, tablet, televisie of van afleidende personen in je omgeving. Trek je niets aan van wat anderen doen of vinden; als jij wilt weten of een bankje in het park voor jou een geschikte werkplek is, probeer het gewoon uit.

Stap twee: begin zonder te piekeren aan je scriptie zonder meteen aan het eindresultaat te denken. Zo zet je kleine stappen. Wees tevreden met de eerste resultaten. Blijf niet te lang hangen in onderdelen waarop je vastloopt, maar ga liever verder met onderdelen die wel lukken. En probeer dan nog eens met een frisse blik te kijken naar de lastige stukken. Het voordeel is dat je dan al aan delen van je scriptie hebt gewerkt. Bovendien heb je vooruitgang geboekt.

Stap drie: focus op de inhoud, niet op de tijd. Hoe vaak hoor je het niet: ‘Morgen heb ik de hele dag om aan mijn scriptie te werken.’ Of: ‘De komende week ga ik echt knallen!’ Maar wat zegt dat? Je kunt soms in een uur meer bereiken dan in een hele week. Als je ergens geconcentreerd aan werkt en het plezier terugvindt, komen de uren vanzelf. Accepteer ook dat het ene uur het andere niet is. Je kunt in een flow zitten en in een ochtend een hoofdstuk schrijven, of je kunt een hele middag literatuur doornemen waarvan uiteindelijk maar een klein deel bruikbaar blijkt. In beide gevallen heb je aan je scriptie gewerkt.

Als je eenmaal bezig bent, zul je merken dat het gevoel van tijdsdruk vooral in je hoofd zit. Natuurlijk hebben sommige scriptieschrijvers echt een krap schema, bijvoorbeeld omdat ze werk en studie combineren. Zelden zijn dat degenen die het goed kunnen plannen, omdat ze wel moeten. In de meeste gevallen geldt dat je niet als een monnik hoeft te leven als je een scriptie schrijft. De tijd voor dat dagje uit blijft er heus wel, zolang het maar geen ‘dagje uitstel’ is.

Martin

www.vrije-ruimte.nl

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *