Wat doe je aan scriptiestress?

In een aflevering van Jiskefet maakt het komisch trio een documentaire over een lang vergeten popgroep uit IJmuiden die even beroemd was in de jaren zestig. De makers hebben de docu eigenlijk al klaar, als ze een telefoontje krijgen van de researchafdeling. De zanger van de groep is gevonden! En ook zijn adres; ze kunnen naar hem toe voor een interview. Opeens zie je de stress bij de documentairemakers. ‘Ehm, hoe kan dat nou? We hadden toch afgesproken dat we geen research meer zouden doen?’

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Wat doe je aan scriptiestress?

Een herkenbare situatie voor scriptieschrijvers. Je hebt een indeling, je hebt een schema en je probeert stap voor stap te werken. Maar je bronnen houden zich niet aan jouw eigen planning. Er ontstaat scriptiestress. Op het laatste moment lees je iets dat je eigenlijk aan het begin had willen lezen. Of je komt iets tegen dat je aan het twijfelen brengt over je theoretische hoofdstuk, terwijl je net dacht dat je daar geen omkijken meer naar had. Het werken aan een scriptie verloopt in de praktijk nooit van A naar B. Vergelijk het met een legpuzzel: je probeert hem van linksboven naar rechtsonder te leggen. In het begin lukt dat aardig, maar al snel kom je op de ene plek puzzelstukken te kort en vind je stukken die op andere plekken horen. Uiteindelijk loopt de puzzel van meerdere kanten vol.

Een grillig proces

Het schrijven van een scriptie is nu eenmaal een grillig proces, waarbij de kans op scriptiestress aanwezig is. Ga ervan uit dat je een paar keer verrast wordt. Door cijfers of door teksten die op het eerste gezicht mooi aansluiten bij jouw onderwerp, maar op het tweede gezicht over nét iets anders gaan. Door geslaagde interviews met interessante mensen, waarvan je bij het uitwerken opeens denkt: hoe past dit eigenlijk in mijn scriptie? Door bronnen die je eerder op een dwaalspoor zetten dan dat ze je vooruit helpen.

Helemaal niks mis mee. Die grilligheid hoort er gewoon bij. Maar juist daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over de ‘grote vragen’ rond je scriptie. Waarom doe je dit onderzoek? Wat is de maatschappelijke betekenis van het onderwerp. Wat is de wetenschappelijke relevantie? Wat wil je écht weten en welke onderzoeksvragen passen daarbij? Heb je die vragen precies genoeg geformuleerd? Met welke onderzoeksmethode wil je ze beantwoorden en heb je erover nagedacht hoe die methode antwoord geeft op de onderzoeksvragen? Kom je er nog steeds niet uit? Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in.

Zorg dat je grip krijgt op je werk

Neem de tijd en de rust om de scriptie goed op te zetten en om te weten wat je wilt bereiken. Als dat in orde is, kun je beter overweg met de grilligheid van het scriptieproces. Je wordt minder gestuurd door alle informatie die op je afkomt. Je bent ook beter in staat om te beslissen of zaken onderweg moeten worden aangepast, zoals de hoofdstuk-indeling of de onderzoeksmethode. Of om nieuwe bronnen toe te voegen en andere te schrappen. En je raakt minder snel in scriptiestress van een veelbelovende bron die voorbijkomt, zoals de  heren van Jiskefet overkwam. 

Martin de Jong

www.vrije-ruimte.nl

Specialisaties: Sociale en economische geografie, Economie, Politiek, Milieu, Cultuur en journalistiek

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *