Scriptie Tips deel 1

Speciaal voor alle worstelende afstudeerders van Nederland heb ik bij universitair docenten en promovendi in binnen- en buitenland de allerbeste scriptie-tips verzameld. Benieuwd wat de experts en ervaringsdeskundigen in mijn netwerk te zeggen hebben over time-management, uitstelgedrag en schrijven? Lees snel verder!

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Creëer een dagelijks ritme

Bij het schrijven van een scriptie ben je zelf verantwoordelijk voor het stellen van deadlines. Het is verleidelijk om in te gaan op de uitnodiging van vrienden om gezellig iets anders te doen dan aan je scriptie te werken. Voor je het weet, is je dag voorbij en heb je geen letter op papier. Zorg daarom voor een dagelijks ritme door bijvoorbeeld elke dag om 09.00u in de bieb te gaan zitten. Als je een onregelmatig werkrooster hebt naast je scriptie, kun je met jezelf afspreken dat je iedere dag een verplicht aantal uur aan je scriptie werkt.

Pen en papier

Als je echt vast loopt, helpt het om pen en papier te pakken en gewoon te beginnen met schrijven. Het maakt niet uit wat, je gedachten, een boodschappenbriefje of het begin van de bestseller die je altijd al hebt willen schrijven. Je hoeft geen perfecte zinnen te schrijven of zelfs maar een logisch verhaal neer te pennen. Het doel van ‘free-writing’ is dat je weer in de flow van het schrijven komt.

Draag schoenen

Ben jij het type kluizenaar-in-pyjama die zich dagen achter elkaar in zijn kamertje opsluit om aan je scriptie te werken? Grote kans dat je niet zo productief bent als je in je loungekleding languit op bed ligt met je laptop op schoot. De oplossing: trek schoenen aan en ga rechtop aan een bureau zitten. De pyjama mag je lekker aanhouden. Je zult zien dat je op deze manier veel meer gedaan krijgt.

Lotgenoten groep

De meeste studenten hebben moeite met dezelfde onderdelen van hun scriptie, ongeacht het onderwerp. Vorm een groepje van drie of vier studenten met wie je regelmatig om de tafel gaat zitten. Bijvoorbeeld een keer tijdens de opzet, als je met het theoretisch kader bezig bent of wanneer je de methoden aan het opstellen bent. Lees elkaars hoofdstukken en geef elkaar feedback. Zo voel je je minder alleen. Daarnaast herken je bij een ander veel makkelijker welke fouten je zelf ook maakt. Om de gesprekken goed te laten verlopen kunnen jullie het beoordelingsformulier van de opleiding gebruiken om elkaars stukken van feedback te voorzien. En denk ook eens aan een Facebook- of Whatsapp-groep om je vragen en frustratie in kwijt te kunnen bij mede-studenten.

Leeg-scherm-vrees

Het maken van een blauwdruk aan het begin van je scriptie, voorkomt dat het witte scherm je spottend aanstaart aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Lukt het toch niet om te beginnen met schrijven? Doe je ogen dicht en probeer je gedachten blind op te typen, zonder dat het gelijk perfect hoeft te zijn. Breng je gedachten rustig op orde. Daarna kun je de warboel op het scherm rustig bijschaven en oppoetsen. Je zult zien dat de rest van de tekst daarna vanzelf komt.

Marije

Marije

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden