Scriptie Tips deel 1
Speciaal voor alle worstelende afstudeerders van Nederland heb ik bij universitair docenten en promovendi in binnen- en buitenland de allerbeste scriptie-tips verzameld. Benieuwd wat de experts en ervaringsdeskundigen in mijn netwerk te zeggen hebben over time-management, uitstelgedrag en schrijven? Lees snel verder!
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Creëer een dagelijks ritme
Bij het schrijven van een scriptie ben je zelf verantwoordelijk voor het stellen van deadlines. Het is verleidelijk om in te gaan op de uitnodiging van vrienden om gezellig iets anders te doen dan aan je scriptie te werken. Voor je het weet, is je dag voorbij en heb je geen letter op papier. Zorg daarom voor een dagelijks ritme door bijvoorbeeld elke dag om 09.00u in de bieb te gaan zitten. Als je een onregelmatig werkrooster hebt naast je scriptie, kun je met jezelf afspreken dat je iedere dag een verplicht aantal uur aan je scriptie werkt.
Pen en papier
Als je echt vast loopt, helpt het om pen en papier te pakken en gewoon te beginnen met schrijven. Het maakt niet uit wat, je gedachten, een boodschappenbriefje of het begin van de bestseller die je altijd al hebt willen schrijven. Je hoeft geen perfecte zinnen te schrijven of zelfs maar een logisch verhaal neer te pennen. Het doel van ‘free-writing’ is dat je weer in de flow van het schrijven komt.
Draag schoenen
Ben jij het type kluizenaar-in-pyjama die zich dagen achter elkaar in zijn kamertje opsluit om aan je scriptie te werken? Grote kans dat je niet zo productief bent als je in je loungekleding languit op bed ligt met je laptop op schoot. De oplossing: trek schoenen aan en ga rechtop aan een bureau zitten. De pyjama mag je lekker aanhouden. Je zult zien dat je op deze manier veel meer gedaan krijgt.
Lotgenoten groep
De meeste studenten hebben moeite met dezelfde onderdelen van hun scriptie, ongeacht het onderwerp. Vorm een groepje van drie of vier studenten met wie je regelmatig om de tafel gaat zitten. Bijvoorbeeld een keer tijdens de opzet, als je met het theoretisch kader bezig bent of wanneer je de methoden aan het opstellen bent. Lees elkaars hoofdstukken en geef elkaar feedback. Zo voel je je minder alleen. Daarnaast herken je bij een ander veel makkelijker welke fouten je zelf ook maakt. Om de gesprekken goed te laten verlopen kunnen jullie het beoordelingsformulier van de opleiding gebruiken om elkaars stukken van feedback te voorzien. En denk ook eens aan een Facebook- of Whatsapp-groep om je vragen en frustratie in kwijt te kunnen bij mede-studenten.
Leeg-scherm-vrees
Het maken van een blauwdruk aan het begin van je scriptie, voorkomt dat het witte scherm je spottend aanstaart aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Lukt het toch niet om te beginnen met schrijven? Doe je ogen dicht en probeer je gedachten blind op te typen, zonder dat het gelijk perfect hoeft te zijn. Breng je gedachten rustig op orde. Daarna kun je de warboel op het scherm rustig bijschaven en oppoetsen. Je zult zien dat de rest van de tekst daarna vanzelf komt.
Marije
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden