Theorie

Het hoofdstuk theorie, ook wel theoretisch kader genoemd, gaat dieper in op de literatuur dat is besproken in de inleiding en bespreekt de gaten in de literatuur. Voor dit hoofdstuk is het belangrijk dat al bestaande literatuur wordt gebruikt. Er moet onderbouwd worden waarom je bepaalde relaties wil onderzoeken en hoe je hierop bent gekomen. De hypothesen die onderzocht gaan worden moeten hier ook worden besproken.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Theorie

Concluderend, het theorie hoofdstuk moet de volgende onderdelen bevatten:

 

In het theorie hoofdstuk worden de belangrijke begrippen die je in je scriptie gebruikt uitgelegd. Daarnaast worden er wetenschappelijke visies over het onderwerp gegeven, gaat het in op eventuele discussies binnen het onderwerp, legt het uit op welke manier er onderzoek is gedaan naar bepaalde fenomenen, geeft het verdieping aan het probleem dat in de inleiding is gesignaleerd en verbindt het uiteenlopende literatuur op een nieuwe manier met elkaar zodat het bruikbaar is voor het onderwerp.

Een goed geschreven theoretisch kader bevat alle handvatten om het onderzoek tot een goed einde te brengen. Zonder theoretisch kader weet je niet welke kennis er al beschikbaar is binnen het onderzoeksthema, heb je geen idee hoe het onderzoek moet worden vormgeven, welke vragen er gesteld moeten worden, hoe de resultaten geanalyseerd moeten worden en is het onmogelijk om een zinnige conclusie te trekken. Een theoretisch kader is dus eigenlijk het fundament waar je de scriptie op gebouwd wordt. Zelfs de inleiding wordt gevoed door de theorie.

Scriptie theorie afbeelding - Vrouw schrijft op zwart bord

Acht tips voor het schrijven van een theoretisch kader

Tip 1: durf verder te kijken dan de literatuur uit je eigen vakgebied.

Ook literatuur uit aangrenzende vakgebieden kunnen interessante aanknopingspunten bieden. Beperk jezelf dus niet in de zoektocht naar bruikbare literatuur.

Tip 2: zet wetenschappers in de boksring.

Zoveel wetenschappers, zoveel visies op de werkelijkheid. Al die verschillende visies worden tegenover elkaar gezet in de theorie. Hoe verschillen bepaalde definities van elkaar en wat zijn de overeenkomsten? Ook wordt er uitgelegd waarom die verschillen in visie door zijn ontstaan. Heeft dat bijvoorbeeld te maken met de manier waarop de onderzoeken zijn verricht, waardoor uitkomsten van elkaar verschillen?

Tip 3: verbind verschillende brokjes theorie tot een nieuwe, bruikbare supermix.

Grote kans dat het onderzoek over een heel klein, super specifiek onderdeel binnen een vakgebied gaat. Daar is het perfecte boek of het perfecte artikel nog niet voor geschreven. De uiteenlopende kennis moet dan op een zinnige manier aan elkaar worden verbonden. In het theoretisch kader maak je dus eigenlijk zelf dat perfecte boek of artikel.

Tip 4: gebruik een trechtervorm om alle informatie te ordenen.

Bij twijfel over de juiste opzet voor het theoretisch kader scoort de trechtervorm altijd. Begin algemeen en wordt steeds specifieker.

Tip 5: Vermijd specifiek op de case in te gaan.

Als de trechtervorm wordt aanhoudt, is het aanlokkelijk om in het TK al in te gaan op de case(s) die onderzocht gaan worden. Echter moet dit pas in het hoofdstuk methoden worden besproken. Er kan wel worden ingegaan op theorie over vergelijkbare situaties.

Tip 6: besteed aandacht aan onderzoeks- en analysemethoden.

Alle theorie komt voort uit onderzoek dat wetenschappers hebben gedaan. In de theorie moet ook aandacht besteed worden aan de manier waarop deze wetenschappers hun onderzoek hebben vormgegeven, hoe dat de resultaten heeft beïnvloed en welke methoden geslaagd en minder geslaagd zijn. Dit helpt om in het methoden hoofdstuk de juiste keuzes te maken en beargumenteren.

Tip 7: Maak onderscheid tussen interessant en relevant.

Houd altijd het onderzoeksdoel voor ogen. Wat wil je met jouw onderzoek bereiken? De theorie moet daarop afgestemd worden. Hoe interessant bepaalde informatie ook is, als het niet helpt om het onderzoeksdoel te bereiken, is het niet relevant. Bewaar die leuke feitjes en informatie in een ander bestand. Wie weet, kan je er ooit een ander artikel over schrijven!

Tip 8: Kies kort en krachtig boven wollig.

Veel studenten hebben de neiging om in dure, overvloedige bewoording hun scriptie te schrijven. Vergeet dat! Het komt niet interessant en ook niet geleerd over. Een goede wetenschapper kan in heldere taal uitleggen hoe iets ingewikkelds in elkaar zit. Schrijf voor mensen die weliswaar de intelligentie hebben om de stof te begrijpen, maar geen achtergrond in jouw vak gebied hebben.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden