Scriptie stappenplan
Bekijk onderstaande tips voor het opzetten van een goede stappenplan voor je scriptie!
Na het vinden van de antwoorden op je deelvragen door middel van literatuur- en empirisch onderzoek, is het nu eerst tijd om die antwoorden om te zetten in tekst. Meestal zijn er twee belangrijke teksten gedurende je scriptie. Ten eerste je onderzoeksvoorstel (oftewel plan van aanpak). Ten tweede je scriptie zelf. Stapsgewijs schrijf je volgens onderstaand scriptie stappenplan de tekst van je scriptie.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Stappenplan: teksten schrijven
Hieronder staat het scriptie stappenplan aan de hand waarvan je je teksten kunt schrijven.
Stap 1. Schrijf op vijf dimensies
Stel concrete eisen aan een goede tekst. Gebruik bij het schrijven de vijf dimensies: inhoud, structuur, stijl, spelling, grammatica en lay-out.
Stap 2. Schrijf je onderzoeksvoorstel
Je onderzoeksvoorstel is een geschreven plan van aanpak van een beperkt aantal pagina’s waarin alles staat over hoe je je scriptie wilt aanpakken. In dit voorstel laat je je onderzoekskwaliteiten op papier voor het eerst zien aan je begeleider.
Stap 3. Schrijf je inhoudsopgave
Door zo vroeg mogelijk je inhoudsopgave te schrijven (al is het maar een eerste opzet) zet je tegelijkertijd de structuur van je scriptietekst op. Door de tekststructuur duidelijk te maken in je inhoudsopgave, geef je jezelf een blauwdruk van je scriptie. Bepaal hierin bijvoorbeeld de onderdelen en bedenk passende (tussen)kopjes.
Stap 4. Schrijf het midden
Bij elk stuk tekst moet je de deelvraag omzetten in een bewering (het antwoord op je deelvraag). De bewering ondersteun je vervolgens met argumenten die je hebt gevonden in je literatuur en empirisch onderzoek. Daar maak je daarna zinnen bij, die je ten slotte aan elkaar plakt (verbindt).
Stap 5. Schrijf je conclusie en inleiding
De inleiding en de conclusie zijn nauw met elkaar verbonden. Ze vormen samen een duo. Als het goed is, zijn ze los van de tussenliggende teksten achter elkaar te lezen; ze geven samen dus een soort supersamenvatting van je tekst.
Stap 6. Reviseer je tekst
Bovendien ga je de eerste versie van je volledig geschreven scriptietekst reviseren. Bij de tekstrevisie gebruik je de vijf dimensies uit stap 1.
Begrippen
Onderzoeksvoorstel/plan van aanpak
Op grond van een onderzoeksvoorstel krijgen jij en je opleidingsbegeleider een beeld van het probleem dat jij graag wilt onderzoeken en op welke wijze je dit onderzoek wilt uitvoeren in de vorm van een scriptie.
Inhoudsopgave
De leidraad voor je scriptie.
Conclusie
Het laatste hoofdstuk van je scriptie. De conclusie komt voort uit je onderzoek en geeft antwoord op je probleemstelling (centrale vraag oftewel hoofdvraag).
Inleiding
Het eerste hoofdstuk van je scriptie. Hierin zet je uiteen wat er in je scriptie aan de orde komt. Je inleiding bepaalt de eerste indruk bij de lezer van de scriptie.
Tekstrevisie
Het verbeteren en verfijnen van je teksten na het schrijven van je eerste versie. Bij het schrijven van je scriptie is het maken van een planning en het managen van je motivatie erg belangrijk. Heb jij moeite met het aanbrengen van structuur in je scriptieteksten? Volg dan onze workshops over teksten schrijven en structuur aanbrengen in je scriptie (foutloos formuleren, effectief formuleren, structureren van alinea’s en structureren van scripties). Schrijf je ook in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en volg de scriptieworkshops om goede scriptieteksten te schrijven. Lees ook onze blog over tekstredactie om het aantal taalfouten in je scriptie zoveel mogelijk te beperken.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden