Scriptie schrijven?
Moet jij binnenkort je scriptie schrijven? Hieronder heb je alvast een aantal tips om je op weg te helpen.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Scriptie schrijven?
Jarenlang heb je hard – of minder hard – gestudeerd, vakken gehaald en van het studentenleven genoten. Het enige dat nu nog tussen jou en een Bachelor- of Mastertitel staat, is je scriptie. Appeltje, eitje. Toch?
Alle voorbereiding tijdens de studie ten spijt, is het scriptie schrijven een behoorlijk uitdagend en eenzaam proces. De meeste studenten zien er dan ook als een berg tegenop. Wellicht jij ook wel. Gelukkig heb je de ScriptieMaster blogpagina gevonden. Hier vind je tips bij alle onderdelen van het scriptieproces om jou op weg te helpen naar het schrijven van een goede scriptie. Daarnaast zullen er aan die tips actiepunten verbonden worden, om je te helpen het overzicht te bewaren. De eerste tip kan ik je nu al geven!
Zeker aan het begin van de scriptie is het belangrijk het schrijven niet als één grote berg te zien, maar een reeks kleine hordes die genomen moeten worden.
Een opzet maken, het onderwerp afbakenen, de inleiding schrijven, literatuur zoeken en methoden kiezen. Het zijn allemaal overzichtelijke stappen die genomen moeten worden. De een na de ander en sommige tegelijkertijd. Het allerbelangrijkste is dat je een goed beeld hebt van wat er van je verwacht wordt de komende periode. En dat brengt me op de eerste drie zeer overzichtelijke actiepunten.
1. Lees de gids voor het schrijven van een scriptie
De meeste opleidingen hebben een handleiding gemaakt over het schrijven van een scriptie en/of er is een handboek beschikbaar met de officiële eisen aan wetenschappelijke presentaties en rapportages, waaronder de scriptie. Lees deze handleiding aandachtig door en noteer desgewenst wat je echt niet mag vergeten. Zoals het aantal woorden dat je scriptie moet tellen, wetenschappelijke vereisten en de manier waarop bronnen vermeld moeten worden (APA, Harvard, etc). Heb je moeite met het vinden van de juiste bronnen voor je scriptie? Lees dan deze blog.
2. Deadlines noteren
Zoek alle deadlines op en zorg voor agendapunten. Dit kan digitaal, bijvoorbeeld met meldingen. Maar in een papieren agenda kan natuurlijk ook. Kies hierbij de manier die voor jou het beste werkt.
3. Kennismaken met je begeleider
Als je een scriptiebegeleider hebt toegewezen gekregen, maar nog geen kennis hebt gemaakt, kun je beginnen met het sturen van een mail naar je begeleider. De meeste docenten en begeleiders zijn erg gecharmeerd van een pro-actieve houding van hun studenten, zeker op dit punt in de studie. Met een simpele mail kun je al een goede eerste indruk achterlaten.
Vertel in de mail wie je bent en doe een voorstel voor een eerste bijeenkomst met data en tijden. Eventueel kun je in deze mail ook vragen hoe je begeleider de communicatie wil laten verlopen en hoe je vragen en teksten moet aandienen en de vragen die je hebt gekregen bij actiepunt 1 stellen. Je zou dit ook kunnen bewaren voor de eerste afspraak. Zolang je maar op de hoogte bent van de verwachtingen van je begeleider en je duidelijke afspraken maakt. Je begeleider speelt namelijk een heel belangrijke rol in het proces. De relatie moet goed beginnen en onderhouden worden.
Als je deze drie actiepunten doorlopen hebt weet je precies hoe groot de hordes zijn en wanneer ze genomen moeten worden. Een goed begin is het halve werk!
Aanvullende tips voor het schrijven van je scriptie
- Start nooit met schrijven zonder doel. Als je doelloos schrijft is de kans groot dat tijdens het schrijven een duidelijke structuur verliest;
- Start elke tekst en elke alinea met een structurerende zin waaruit duidelijk blijkt wat er in de tekst die volgt staat;
- Zorg dat in elke alinea een onderwerp – en dus niet meerdere onderwerpen – wordt behandeld;
- Start elke alinea met een zin waaruit duidelijk blijkt wat er in de rest van de alinea volgt;
Hoe sta jij tegenover het scriptie schrijven? Zie je er tegenop, of kan je juist niet wachten om aan de slag te gaan? Zijn er specifieke vragen over het schrijven van een scriptie of scriptieonderdeel die je beantwoord wilt zien? Neem dan contact op met ScriptieMaster via 010 – 714 23 43 of stuur een e-mail naar info@scriptiemaster.nl.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden