Scriptieresultaten, zo presenteer je jouw gegevens

De juiste resultaten op een goede manier presenteren? Wij helpen je graag!

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Nog meer tips voor een goed resultatenhoofdstuk

In het vorige blog over het schrijven van de resultaten, hebben jullie kunnen lezen over het verschil tussen scriptie resultaten en ruwe data en het koppelen van inzichten. In dit blog ga ik dieper in op het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeken en geef ik tips om ter harte te nemen voor je het resultatenhoofdstuk van jouw scriptie gaat schrijven.

Verschillende opleidingen, verschillende ideeën over scriptie resultaten presenteren

Het resultatenhoofdstuk is een van de scriptieonderdelen die het meest uiteen lopen afhankelijk van de opleiding die je doet of de begeleider die je hebt. En dan heb ik het niet alleen over inhoud. Ook de manier waarop scriptie resultaten gepresenteerd moeten worden, loopt sterk uiteen. Je moet dus een goed beeld hebben van wat er van je verwacht wordt en waar je op beoordeeld wordt.

Lees de scriptiehandleiding van de opleiding. Dit heb je natuurlijk allang gedaan, maar tijdens het verwerken van je resultaten is het een goed idee om je geheugen op te frissen. Pak meteen het beoordelingsformulier erbij om te kijken welke onderdelen verplicht zijn. Zo heb je van te voren een goed idee waar jouw resultatenhoofdstuk heen zou moeten gaan. Mag je bij jouw studie wel of niet al koppelen naar de theorie? Moet je jouw deelvragen al beantwoorden in de resultaten, of mag dat pas in de conclusie? Dit is als het goed is terug te vinden in de handleiding en het beoordelingsformulier.

Scriptiedatabank

Gebruik de scriptiedatabank van jouw universiteit of hogeschool om goedgekeurde scripties te vinden. Kijk er een aantal door om een idee te krijgen van hoe andere studenten de scriptie resultaten en conclusie opschrijven. Let hierbij op de manier waarop ze de resultaten structureren, op welke manier figuren en tabellen ingezet worden of hoe quotes gebruikt worden. Op onze pagina met scriptievoorbeelden staat een overzicht van verschillende databases.

Overleg met je begeleider

Heb je een idee voor de manier waarop je jouw resultaten wilt schrijven, maar twijfel je of dit acceptabel is? Je scriptiebegeleider kan je vertellen of het idee dat je hebt, past bij hoe de opleiding hun wetenschappelijke teksten en scripties graag ziet.

Omdat de methoden bepalen wat voor een resultaten je hebt, maak ik hieronder nog onderscheid tussen het schrijven van kwantitatieve en kwalitatieve resultaten en mixed methods:

Ook kwalitatieve onderzoeken moeten betrouwbaar zijn. Er geldt dat andere onderzoekers het onderzoek moeten kunnen na doen en dan tot dezelfde resultaten komen. Dit versterkt de bevindingen, waardoor de wetenschappelijke gemeenschap de uitkomsten zal accepteren. Bij sociaal onderzoek is betrouwbaarheid echter moeilijker aan te tonen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de uitkomst berust op de waarneming en het oordeel van een persoon. Er bestaan grote onderlinge verschillen tussen de waarneming en het oordeel van personen. Dezelfde persoon kan zelfs een dag later weer een andere waarneming doen of ander oordeel geven onder invloed van zijn gemoedstoestand. Toch moeten ook kwalitatieve onderzoekers streven naar betrouwbaarheid.

Kwantitatieve scriptie resultaten

Kwantitatieve data kenmerken zich door cijfermatige resultaten. Denk hierbij aan frequenties, verschillen tussen variabelen en statistische toetsen om de significantie van een resultaat te achterhalen. De cijfers en resultaten moeten ook in woord goed uitgevoerd worden. Schrijf op wat de cijfers en SPSS uitkomsten betekenen. Lees ook het blog over validiteit en betrouwbaarheid als je twijfelt of je scriptie resultaten geldig zijn.

Bij kwantitatieve  scriptie resultaten is de interpretatie van groot belang. Als het bij jouw opleiding is toegestaan om de resultaten al terug te koppelen naar de theorie, dan kun je deze theorie ook gebruiken om meer verdieping aan de interpretatie te geven.

scriptie-resultaten-afbeelding

Kwalitatieve scriptie resultaten

Bij kwalitatieve scriptie resultaten is van belang dat je probeert zo objectief mogelijk te analyseren. Het coderen en labelen van de data helpt daarbij. Het doel is om het grotere geheel inzichtelijk te maken voor de lezer. De resultaten zijn doorgaans beschrijvend. Dat wil zeggen dat er opgeschreven wordt wat onderzoekssubjecten zeggen, zonder te verklaren waarom ze dat zeggen. In sommige gevallen is het mogelijk om de informatie te interpreteren. Probeer te achterhalen of er verschillende thema’s of patronen in al je kwalitatieve gegevens zijn terug te vinden.

Citeren en quoten

Als je mensen geïnterviewd hebt, is het natuurlijk erg leuk om met quotes te werken. Gebruik ze echter spaarzaam, zoals je ook foto’s en figuren gebruikt. De uitgeschreven interviews zitten doorgaans in de bijlagen. Het is dus niet nodig om in het resultatenhoofdstuk complete interviews weer te geven. Kies quotes die een standpunt of mening heel duidelijk weergeven en die je zelf niet beter had kunnen omschrijven. Ook quotes uit eigen gehouden interviews moeten volgens de regels worden geciteerd. Noem de naam, de datum van het interview en het feit dat het om een interview gaat. De bronvermelding verwijst niet naar de literatuurlijst, omdat het geen ‘recoverable data’ is. De informatie is doorgaans wel terugvinden in de bijlagen, tenzij de geïnterviewden hebben aangegeven dat de informatie vertrouwelijk is.

Mixed methods

Als je een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve methoden hebt toegepast, noemen we dat mixed methods. Maak optimaal gebruik van de verschillende soorten resultaten door bijvoorbeeld cijfers en hun betekenis te voorzien van een quote. De mogelijkheid om de data te combineren is de kracht van deze manier van onderzoek doen. Tenzij nadrukkelijk verboden door je begeleider, is het zonde om de kwantitatieve en kwalitatieve gegevens afzonderlijk te behandelen.

Ordenen van resultaten

Er zijn verschillende manieren om de data en resultaten te ordenen en op te schrijven. In het vorige resultatenblog heb je kunnen lezen dat de resultaten per deelvraag behandeld kunnen worden. Denk echter ook eens aan ordenen per onderwerp, tijdsperiode, evenement, case, persoon of groep.

Het allerbelangrijkste bij het schrijven van de resultaten, is dat je goed op de hoogte bent van wat de opleiding van je verwacht ten aanzien van je scriptie. Bereid je goed voor en raadpleeg je begeleider. Als je weet wat de bedoeling is van het resultatenhoofdstuk, kan je op zoek gaan naar de beste manier om ‘the bigger picture’ van jouw onderzoek in je scriptie te presenteren.

Marije
Marije

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden