Samenwerking met je scriptiebegeleider

Veel studenten vinden de omgang met de scriptiebegeleider van de universiteit of de hogeschool lastig. Een vaak gehoorde klacht is dat begeleiders steeds maar weer met nieuwe dingen komen aanzetten en steeds weer nieuwe of andere eisen stellen. Het vervelende hierbij is dat je afhankelijk bent van je begeleider voor goedkeuring van je scriptie, maar het wel jouw onderzoek is. Je kunt veel problemen voorkomen door zelf het initiatief te nemen. Hoe je dit het beste kunt doen wordt in deze paragraaf uitgelegd.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Samenwerking scriptiebegeleider afbeelding - student en begeleider video call

Maak een planning voor je scriptiebegeleider

Aan het begin van elk scriptietraject is het belangrijk overeenstemming met je begeleider te bereiken over de te volgen stappen. Maak een globale tijdsplanning waarbij je een duidelijke structuur aanhoudt. In hoofdstuk drie wordt dieper op deze structuur ingegaan. Vraag je begeleider of hij het met deze planning eens is en op welke punten in het traject hij jou feedback wil geven. Hierdoor zorg je ervoor dat je begeleider weet welk stappenplan jij volgt. Indien hij akkoord heeft gegeven voor dit stappenplan, zal je in de praktijk zien dat je begeleider minder snel zegt dat een heel groot deel van je scriptie herschreven moet worden. Doordat je een stappenplan volgt, deel je jouw scriptie ook automatisch in verschillende fases in. Wanneer je een fase hebt afgesloten, komt een begeleider hier niet snel meer op terug. Stel dat één van je fases het opstellen van een probleemstelling is. Aan het einde van deze fase vraag je expliciet aan je scriptiebegeleider of hij akkoord is met je probleemstelling. Door dit expliciet te doen, voorkom je dat je later in het traject nog aanpassingen moet maken omdat je begeleider het niet eens is met je probleemstelling.

Tip: “Verdeel je scriptie in fases en zorg dat je van je begeleider per fase een akkoord krijgt.”

Een begeleider is niet onbeperkt beschikbaar

Een scriptiebegeleider rekent gemiddeld op ongeveer twintig uur begeleidingstijd per student (dit kan overigens per faculteit verschillen). Dit is inclusief bijeenkomsten, doorlezen, feedback en de beoordeling. Zoals je begrijpt, is dit niet veel. Je kunt het je begeleider, en daarmee jezelf, makkelijk maken door voorafgaand aan elke afspraak aan te geven over welke onderwerpen je graag wilt spreken. Stuur je begeleider dus enkele dagen voor een afspraak een lijstje met punten: wat heb je sinds de vorige afspraak gedaan, wat wil je nu als eerste doen en waar zou je graag wat hulp bij willen hebben. Zodra jij laat zien dat je weet waar je mee bezig bent en waar je naar toe wilt, is een begeleider snel geneigd om jou je gang te laten gaan.

Neem het heft zelf in handen

Maak aan het begin van het traject duidelijke afspraken met je begeleider over wanneer jij stukken inlevert, wanneer je afspraken maakt en op welke manier jullie onderling communiceren. Veel studenten verwachten dat een begeleider deze rol op zich neemt en de kaders voor het schrijven van de scriptie vaststelt. In de praktijk gebeurt dit echter zelden. Neem daarom zelf het initiatief door een voorstel te doen over afspraken op het gebied van communicatie en planning. Mocht het niet lukken om op het afgesproken tijdstip iets in te leveren, zorg dan dat je dit ruim voor die deadline meldt. Je begeleider weet dan dat je niet eenvoudigweg te laat bent begonnen, maar dat er een andere reden is.

Zorg dat je begeleider efficiënt kan werken

Veel begeleiders stellen het daarnaast erg op prijs als je regelmatig iets van je laat horen. Dit hoeft nog niet eens te betekenen dat je nieuwe tekst opstuurt. Gewoon even een kort mailtje dat je bijna met een bepaald hoofdstuk klaar bent en verwacht dat over een paar dagen te kunnen mailen, is voldoende. Je begeleider weet dan dat je aan het werk bent en niet bent vastgelopen. Probeer ten minste eens per twee weken, maar liefst eens per week, je begeleider een dergelijke mail te sturen. Tot slot is het van belang om afspraken met je begeleider goed voor te bereiden. Lees voor de afspraak je stuk en de feedback van je begeleider nog eens door. Laat ook zien wat je met zijn of haar commentaar hebt gedaan en hoe je dit verwerkt hebt. Bedenk daarnaast wat je volgende stappen zullen zijn zodat je deze alvast kunt bespreken. Houd goed in je achterhoofd dat begeleiders vaak weinig tijd hebben. Als jij je zaken goed op orde hebt dan kan je die beperkte tijd grotendeels gebruiken voor inhoudelijke feedback.

Tip: “Zorg ervoor dat je scriptiebegeleider efficiënt zijn werk kan doen, hierdoor kan je zelf ook efficiënter werken.”

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *