Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Representativiteit van respondenten bij kwalitatief onderzoek

   Representativiteit van respondenten bij kwalitatief onderzoek

   Het bepalen van de steekproefgrootte bij kwalitatief onderzoek blijkt vaak lastig. Terwijl je bij kwantitatief onderzoek een formule kunt raadplegen is dit bij kwalitatief onderzoek niet mogelijk. Daarnaast bestaat er in de academische wereld twijfel over het aantal respondenten dat je moet interviewen. Kortom, nog meer onduidelijkheid waar je tijdens het schrijven van je scriptie niet op zit te wachten. In de blog van deze week vertel ik je daarom hoe je de validiteit van jouw steekproef kunt garanderen.

   De grootte van je steekproef

   Wetenschappers zijn het niet eenduidig met elkaar eens uit hoeveel personen je steekproef moet bestaan. Per onderwerp en studeerniveau zal dit ook verschillen. Hoe groter de onderzoekspopulatie is, des te meer respondenten zal je moeten interviewen. Voor een masterscriptie moet je nou eenmaal meer interviews houden dan voor een bachelor scriptie. Daarnaast is het voor je scriptie niet mogelijk om 100 respondenten te interviewen. Hier heb je simpelweg niet genoeg tijd voor. Houd daarom een minimum aan van 10 personen. Voor een masterscriptie is het minimum 15 respondenten.

   Het selecteren van de juiste respondenten

   Bij kwantitatief onderzoek is het van belang dat je de respondenten aselect selecteert. Bij kwalitatief onderzoek geldt dit in mindere mate. In sommige gevallen is het zelfs nodig om een zeer specifieke persoon te interviewen. Gebruik niet alleen de convenience methode tijdens het selecteren van je respondenten. Evalueer wat voor type personen je wilt interviewen en ga naar hen op zoek.

   Validiteit van kwalitatief onderzoek

   De representativiteit van je respondenten is niet altijd eenvoudig in te schatten. Daarom zijn er een aantal technieken die je kunt toepassen om de representativiteit te controleren. Triangulatie (het combineren van verschillende onderzoeksgegevens) kan de representativiteit bevestigen. Ga hierbij ook op zoek naar ontkrachtend bewijs. Daarnaast is het aan te raden om een kritische peer review van verschillende onderdelen van je scriptie te laten maken. Een frisse blik kan soms enorm helpen. Tot slot is het belangrijk om de rol van jou als onderzoeker te noteren, evalueren en herzien. Op deze manier garandeer je de overdraagbaarheid van je onderzoek.

   Heb jij moeite met het schrijven van je scriptie? Bij ScriptieMaster helpen we jou met succes af te studeren! Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00