Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Onderzoeksvraag: is die van jou al duidelijk?

   Onderzoeksvraag: is die van jou al duidelijk?

   Een onderzoeksvraag geeft een omschrijving van datgene waar jij als onderzoeker informatie over wilt vergaren. Een onderzoek of een scriptie kan dan ook meerdere onderzoeksvragen bevatten. Het correct formuleren van de juiste onderzoeksvragen is dus belangrijk omdat het jouw onderzoek vorm zal geven. Helaas blijkt het toch vaak lastig om deze vragen op de juiste manier te formuleren. Het verschil tussen hoofdvragen, deelvragen, onderzoekvragen en probleemstellingen is namelijk lastig aan te wijzen. Zeker in de beginfase van jouw onderzoek. Na het lezen van deze blog kan jij aan de slag met het opstellen van correcte onderzoeksvragen!

   Onderzoeksvragen, wat is het nut?

   Nadenken over onderzoeksvragen zorgt ervoor dat je helemaal teruggaat naar de basis van het onderwerp dat jij wilt gaat onderzoeken. Wanneer deze vragen niet duidelijk zijn geformuleerd, bestaat er een groot risico dat jouw onderzoek ongestructureerd zal zijn. Dit geldt voor alle soorten onderzoek. Of het nou om een essay of om jouw masterscriptie gaat. Wanneer onderzoeksvragen wel duidelijk zijn geeft dit veel houvast tijdens verschillende fases van jouw onderzoek. Zoals literatuurstudie, het opstellen van de vragenlijsten en de analyse van jouw onderzoekresultaten.

   Hoe formuleer je een goede onderzoeksvraag? 

   Er zijn verschillende richtlijnen voor het juist formuleren van een goede onderzoeksvraag. De SMART-methode kan bijvoorbeeld gebruikt worden. Door onderzoeksvragen SMART te formuleren zijn deze direct duidelijk voor alle betrokkenen en kan het gestelde doel eerder in praktijk worden gebracht. Er zijn verschillende soorten onderzoeksvragen. Bij het opstellen van deze vragen moet je jezelf afvragen wat hetgeen is dat je te weten wilt komt. Onderstaand geef ik vijf voorbeelden:

   • Voorspellend : Gebeurt x onder omstandigheden en b?
   • Oorzaken en gevolgen: Is het gevolg van b?
   • Evaluerend: Beschikt x over de geschetste kwaliteiten?
   • Beschrijvend: Wat veronderstelt x?
   • Ontwikkelen van vooruitgang: Hoe kan x zich verbeteren?

   Onderzoeksvraag aanpassen

   Het is lastig om direct aan het begin de onderzoeksvragen te formuleren die niet veranderen tijdens jouw onderzoek. Want wanneer je bijvoorbeeld nieuwe literatuur tegenkomt zal je geïnspireerd raken door andere onderzoeken. Het komt dan ook vaak voor dat mensen hun onderzoeksvragen aanpassen of enkele onderzoeksvragen toevoegen. Immers, als jij van mening bent dat een fundamenteel onderdeel in jouw onderzoek ontbreekt moet je dit toevoegen. Maar het levert in veel gevallen extra werk op. Ik heb mijn medestudenten weleens horen roepen:” Nu moet ik helemaal opnieuw beginnen.” Zorg daarom dat je de essentiële literatuur hebt gelezen voor het formuleren van je onderzoeksvragen. Wanneer je dan tot de conclusie komt dat je iets moet aanpassen, zullen dit hopelijk alleen kleine aanvullingen zijn.

   Vind jij het moeilijk om een heldere onderzoeksvraag te formuleren? Of kan je bijvoorbeeld hulp gebruiken met redigeren of bij je data-analyse? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00