Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Onderzoeksresultaten visualiseren in je scriptie

    

   Onderzoeksresultaten visualiseren in je scriptie
   Je hebt de data geordend en de conclusies zijn getrokken. Het einde van je scriptieperiode is in zicht. Maar om jouw onderzoeksresultaten kracht bij te zetten moet je deze wel op de juiste manier presenteren. In de blog van deze week bespreek ik de verschillende manieren waarop je categoriale variabelen kunt visualiseren in je scriptie.

   De pie chart (cirkeldiagram)

   Dit is de diagram met de vele namen: cirkeldiagram, schijfdiagram of taartdiagram. Het is allemaal hetzelfde. De oppervlakte van elke taartpunt staat gelijk aan een percentage of een absolute hoeveelheid. De pie chart kan je het beste in je scriptie gebruiken als er slechts enkele antwoordmogelijkheden zijn. Wanneer de pie chart uit veel punten bestaat, zijn de categorieën slecht van elkaar te onderscheiden. Houd je pie chart eenvoudig. Felle kleuren kunnen een manipulerend effect hebben. 3D effecten of schaduwen toevoegen heeft alleen maar als resultaat dat je gegevens ongeloofwaardig overkomen.
   Pie chart

   De bar praph (staafdiagram)

   Deze diagram is flexibeler en preciezer dan de pie chart. Dit komt doordat de staven naar hoeveelheid of categorie geordend kunnen worden. Ik raad je dan ook aan om zo vaak als mogelijk voor de bar graph te kiezen wanneer je data visualiseert in je scriptie. Wees wel objectief wanneer je voor een staafdiagram kiest. Wanneer je op de verticale as niet begint met 0, is het eenvoudig om verschillen uit te vergroten.

   Bar graph
   De pie chart en de bar graph worden verreweg het vaakst gebruikt in scripties. Maar er zijn nog drie mogelijkheden om je onderzoeksresultaten te visualiseren.

   Dot plot

   De dot plot geeft vorm aan individuele observaties. Elke observatie wordt weergeven als een punt op de juiste plaats in de grafiek. De dot plot vormt de basis van een regressieanalyse. Het enige wat nog ontbreekt is de trendlijn.
   Dot plot

   Histogram

   De histogram heeft veel weg van de bar graph. Een verschil is dat de staven aan elkaar grenzen. In deze diagram worden (relatieve) frequenties weergeven. Gebruik per waarde of per interval een staaf, maar gebruik er niet meer dan tien. Als je dit wel doet, wordt het onoverzichtelijk.
   histogram

   Stem and leaf plots

   Ook de stem and leaf plots geeft vorm aan individuele observaties. De stam en het blad bevatten een deel van het cijfer. Bijvoorbeeld: bij het getal 4,8 wordt de 4 op de stam weergeven en de 8 is een blad, zoals je in het voorbeeld hieronder kan zien. Bij deze diagram is het belangrijk om de key te vermelden.
   stem-and-leaf-plot
   Heb jij moeite met het kiezen van de juiste diagrammen? Of kan je bijvoorbeeld hulp gebruiken bij het redigeren van je scriptie? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00