Hoe voorkom je een mental breakdown tijdens het scriptie schrijven?

Tijdens het schrijven van je scriptie gaan er waarschijnlijk een miljoen dingen door je heen.. Soms wil ik het liefste in de foetushouding een bak ijs leegeten, want wie heeft het verzonnen dat er in 20 weken tijd 10.000 woorden uit je mouw moet worden geschud? En die bronnen moeten ook betrouwbaar zijn. Deadlines leveren bakken met stress op en twijfel voert veelal de boventoon. Kortom, een scriptie schrijven gaat meestal niet over rozen. Zijn er oplossingen om zonder permanente mentale schade een scriptieproces door te komen, of is hopen op een wonder de enige optie?

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Stop met voor je uitschuiven

Soms lijkt het alsof het scriptie schrijven niks overlaat van een sociaal leven. We hebben amper tijd om een biertje te drinken in de kroeg. Laat staan dat je het gevoel van de zon op je gezicht tijdens een festival nog kan herinneren. De keiharde realiteit is dat ik die leuke date allang hebt laten varen voor een avondje op de bank met Mark Saunders en zijn ‘Methoden en technieken van Onderzoek’. Maar zijn er ook oplossingen? Natuurlijk kun je gewoon accepteren dat het allemaal bij het schrijven van een scriptie hoort. Maak dus van deze ene scriptie een prioriteit en zet je schouders er onder! But who are we kidding, studenten zijn ook gewoon mensen en we hebben nou eenmaal een sociaal leven nodig. Benut daarom de tijd die je hebt goed. Stop met voor je uitschuiven, urenlang door je tijdlijn scrollen en het bingewatchen van Netflix series. In plaats daarvan zullen we de tijd die we in de UB zitten ook echt gaan besteden aan het schrijven van ons onderzoek. Als we een avondje per week in de kroeg willen staan moeten we er toch écht iets voor over moeten hebben.

Deadlines, deadlines en … deadlines

Het begint al met het plan van aanpak. Binnen een kleine 4 weken moeten we (in feite het belangrijkste) deel van onze scriptie al inleveren.. Wanneer je deze deadline hebt gehaald en je plan van aanpak is goedgekeurd, hebben we 16 weken om de scriptie af te maken. Het lijkt een oase van tijd, maar binnen deze weken moet je interviews afnemen, data verzamelen, analyses maken, hoofdstukken (her)schrijven en krijg je misschien wel te maken met een begeleider die plotseling op vakantie blijkt te zijn.  Hoe simpel het ook klinkt, het maken van een goede planning is de beste manier om met deadlines- en de bijkomende stress om te gaan. Jij weet natuurlijk allang hoe je een goede planning moet maken, het probleem zit hem vaak in dat je jezelf eraan moet houden. De truc voor het omgaan met deadlines is niet alleen het maken van een planning,  een planning maken waaruit duidelijk wordt wat je voor alle deadlines moet doen. Maar dat je je hier vervolgens, als een echte young professional, ook aan houdt. Print je planning uit, hang het op en streep door wat je afgerond hebt. Plan vervolgens vaste tijdstippen in waarop je gaat studeren. You can do it!

Is er licht aan het einde van de tunnel?

Kruipend komen we na 20 weken aan bij de eindstreep van het scriptie schrijven. Het is een godswonder dat genoeg respondenten daadwerkelijk een interview wilden geven. Maar het is gelukt. En dan zijn daar de verlossende woorden van jouw scriptiebegeleider:” Je mag je scriptie inleveren.” Er valt een kilo of tachtig aan druk van jouw schouders. Je pinkt misschien een traantje weg, maar dat maakt niet uit. Want jij gaat je scriptie op tijd inleveren. Althans, alleen als de printer op de campus je niet in de steek laat.

Wil jij je scriptie periode zonder kleerscheuren, stress en sociaal isolement doorlopen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze ervaren begeleiders!

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *