Tips om de leesbaarheid van je scriptie te verbeteren

Nu voor velen van jullie het einde van het scriptie schrijven in zicht begint te komen, zijn tips over structuur en leesbaarheid altijd welkom. Zelf ben ik overijverig met het kiezen van de juiste opmaak. Voordat ik 1.000 woorden op papier heb staan, ziet mijn document er al gelikt uit. Maar misschien is dit gewoon onderdeel van mijn schrijfproces. Enfin, hieronder staan de tips!

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

leesbaarheid verbeteren blog afbeelding

Tips om de leesbaarheid van je scriptie te verbeteren

Maak een sterke eerste indruk

Een goed begin is het halve werk, en dit begint bij je titelpagina. De kunst is om de juiste balans te creëren op de voorpagina. Dit is het eerste wat de lezer ziet, dus het moet in het oog springen en de juiste informatie bevatten. Kleurgebruik is niet verboden, maar geen must. Hanteer daarnaast één lettertype, dit komt een stuk rustiger over. Tot slot moet je goed controleren welke informatie je verplicht moet vermelden. Dit kan je in de scriptiehandleiding vinden.

Vaktermen en definities

Het is belangrijk om te weten aan welk publiek jouw scriptie gericht is. In de regel schrijf je de scriptie voor mensen intelligente mensen die niet over alle vakkennis beschikken. Het is dus niet de bedoeling dat je in jip-en-janneketaal schrijft. Het is handig om de eerste keer dat je een vakterm noemt, hier een definitie van te geven. Zelf heb ik de definities van vaktermen en moeilijke woorden vermeld op een aparte pagina tussen de abstract en het voorwoord. Je kan natuurlijk zelf ook een passende manier vinden om deze definities te geven. Het doel moet wel altijd zijn om jouw scriptie beter leesbaar te maken.

Tabellen en figuren

Wanneer je niet op een goede manier verwijst naar tabellen en figuren is het voor de lezer lastig om de essentie van de tabel te interpreteren. Ten eerste moet je alle tabellen in figuren in je scriptie nummeren en een naam geven. Ten tweede noem je de naam of het nummer altijd in de tekst. Op deze manier voorkom je loze tabellen en figuren. Tot slot is het handig om aan het begin van jouw scriptie een overzicht te maken waarin je alle tabellen en figuren vermeld.

Opmaak

Tot slot is het belangrijk dat jouw scriptie de juiste opmaak heeft. In sommige gevallen staat er in de scriptiehandleiding aan welke eisen je moet voldoen, maar er zijn ook studies waarbij je meer vrijheid krijgt. Als dit het geval is, dan moet je vooral zorgen dat je consequent dezelfde opmaak toepast. Maak de stijl voor jouw titels, koppen en tussenkoppen aan in Word. Naast dat dit zorgt voor een eenzijdige opmaak, kan je zo ook de inhoudsopgave automatisch genereren. Daarnaast is het belangrijk om op dezelfde manier witregels en lege pagina’s toe te voegen. Een voorbeeld: in mijn scriptie begon ik elk nieuw hoofdstuk op een even pagina. Zo is het begin van een nieuw hoofdstuk extra duidelijk voor de lezer.

Heb jij moeite met het schrijven van je scriptie? Of met een onderdeel zoals redigeren of data-analyse? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden