Vier tips voor een foutloze scriptie
Lees op deze pagina vier tips om een foutloze scriptie op te stellen. Je kan ook direct een geheel vrijblijvend adviesgesprek inplannen door op de onderstaande knop te klikken.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
1. Consequentie is de sleutel
De eerste stap naar een foutloze scriptie is consequentie. Er zijn verschillende richtlijnen die je kan gebruiken bij het schrijven van jouw scriptie. Je bent vrij om hierin een keuze te maken, maar zodra je een keuze hebt gemaakt moet je daar aan vasthouden. Bij het noteren van getallen kan bijvoorbeeld gekozen worden tussen de APA-regels en de Nederlandse algemene stijlregels. Jouw keuze hangt af van het type scriptie dat je schrijft, want de methode die je gebruikt verschilt per studie. Omschrijf jouw keuze in de leeswijzer en noteer alle getallen in je scriptie volgens de richtlijnen. Wees ook consequent in het gebruik van afkortingen, tabellen en de verwijzing naar bronnen.
2. Vergeet niet op adem te komen
Lange zinnen kunnen de leesbaarheid van een scriptie verslechteren. Vermijd het schrijven van te lange zinnen dus. Dit doe je door niet in de passieve- maar in de actieve vorm te schrijven, je schrijft dus niet “De scriptie wordt geschreven voor Eva” maar “Eva schrijft de scriptie”. Wanneer je genoodzaakt bent om een lange zin te gebruiken, zorg dan dat de zin grammaticaal correct is, dat je komma’s op de juiste manier gebruikt en dat de lange zin wordt afgewisseld met korte zinnen.
3. Hanteer een passende schrijfstijl
De schrijfstijl moet aansluiten bij de doelgroep en het gekozen onderwerp. Als je bijvoorbeeld te informeel schrijft, doe je af aan de kwaliteit van jouw scriptie. Een te formele schrijfwijze kan de leesbaarheid verslechteren. Als je wel voor een formele schrijfwijze kiest, geef dan een definitie van vaktermen en andere moeilijke woorden.
4. Dat woord gebruik je wel erg vaak!
Iedereen heeft wel last van stopwoorden tijdens het schrijven. Vooral tijdens het doorlezen van je scriptie zal je ze opmerken. Gebruik synoniemen wanneer je eenzelfde woord vaak gebruikt, dit is een simpele en effectieve oplossing voor het gebruik van stopwoorden. Stopwoorden zijn soms lastig te herkennen. Een voorbeeld hiervan is het woord ‘er’. Dit is een typisch woord dat je onnodig vaak gebruikt. Door kritisch en aandachtig te lezen kan je ook de stopwoorden die lastig te herkennen zijn vinden.
Wil je een foutloze scriptie die aan de eisen van de eerste- en tweede lezer voldoet? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze ervaren begeleiders!
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden