Vier tips voor een foutloze scriptie

Lees op deze pagina vier tips om een foutloze scriptie op te stellen. Je kan ook direct een geheel vrijblijvend adviesgesprek inplannen door op de onderstaande knop te klikken.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

1. Consequentie is de sleutel

De eerste stap naar een foutloze scriptie is consequentie. Er zijn verschillende richtlijnen die je kan gebruiken bij het schrijven van jouw scriptie. Je bent vrij om hierin een keuze te maken, maar zodra je een keuze hebt gemaakt moet je daar aan vasthouden. Bij het noteren van getallen kan bijvoorbeeld gekozen worden tussen de APA-regels en de Nederlandse algemene stijlregels. Jouw keuze hangt af van het type scriptie dat je schrijft, want de methode die je gebruikt verschilt per studie. Omschrijf jouw keuze in de leeswijzer en noteer alle getallen in je scriptie volgens de richtlijnen. Wees ook consequent in het gebruik van afkortingen, tabellen en de verwijzing naar bronnen.

2. Vergeet niet op adem te komen

Lange zinnen kunnen de leesbaarheid van een scriptie verslechteren. Vermijd het schrijven van te lange zinnen dus. Dit doe je door niet in de passieve- maar in de actieve vorm te schrijven, je schrijft dus niet “De scriptie wordt geschreven voor Eva” maar “Eva schrijft de scriptie”. Wanneer je genoodzaakt bent om een lange zin te gebruiken, zorg dan dat de zin grammaticaal correct is, dat je komma’s op de juiste manier gebruikt en dat de lange zin wordt afgewisseld met korte zinnen.

3. Hanteer een passende schrijfstijl

De schrijfstijl moet aansluiten bij de doelgroep en het gekozen onderwerp. Als je bijvoorbeeld te informeel schrijft, doe je af aan de kwaliteit van jouw scriptie. Een te formele schrijfwijze kan de leesbaarheid verslechteren. Als je wel voor een formele schrijfwijze kiest, geef dan een definitie van vaktermen en andere moeilijke woorden.

4. Dat woord gebruik je wel erg vaak!

Iedereen heeft wel last van stopwoorden tijdens het schrijven. Vooral tijdens het doorlezen van je scriptie zal je ze opmerken. Gebruik synoniemen wanneer je eenzelfde woord vaak gebruikt, dit is een simpele en effectieve oplossing voor het gebruik van stopwoorden. Stopwoorden zijn soms lastig te herkennen. Een voorbeeld hiervan is het woord ‘er’. Dit is een typisch woord dat je onnodig vaak gebruikt. Door kritisch en aandachtig te lezen kan je ook de stopwoorden die lastig te herkennen zijn vinden.

Wil je een foutloze scriptie die aan de eisen van de eerste- en tweede lezer voldoet? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze ervaren begeleiders!

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden