Vier tips voor een foutloze scriptie

1. Consequentie is de sleutel
De eerste stap naar een foutloze scriptie is consequentie. Er zijn verschillende richtlijnen die je kan gebruiken bij het schrijven van jouw scriptie. Je bent vrij om hierin een keuze te maken, maar zodra je een keuze hebt gemaakt moet je daar aan vasthouden. Bij het noteren van getallen kan bijvoorbeeld gekozen worden tussen de APA-regels en de Nederlandse algemene stijlregels. Jouw keuze hangt af van het type scriptie dat je schrijft, want de methode die je gebruikt verschilt per studie. Omschrijf jouw keuze in de leeswijzer en noteer alle getallen in je scriptie volgens de richtlijnen. Wees ook consequent in het gebruik van afkortingen, tabellen en de verwijzing naar bronnen.
2. Vergeet niet op adem te komen
Lange zinnen kunnen de leesbaarheid van een scriptie verslechteren. Vermijd het schrijven van te lange zinnen dus. Dit doe je door niet in de passieve- maar in de actieve vorm te schrijven, je schrijft dus niet “De scriptie wordt geschreven voor Eva” maar “Eva schrijft de scriptie”. Wanneer je genoodzaakt bent om een lange zin te gebruiken, zorg dan dat de zin grammaticaal correct is, dat je komma’s op de juiste manier gebruikt en dat de lange zin wordt afgewisseld met korte zinnen.
3. Hanteer een passende schrijfstijl
De schrijfstijl moet aansluiten bij de doelgroep en het gekozen onderwerp. Als je bijvoorbeeld te informeel schrijft, doe je af aan de kwaliteit van jouw scriptie. Een te formele schrijfwijze kan de leesbaarheid verslechteren. Als je wel voor een formele schrijfwijze kiest, geef dan een definitie van vaktermen en andere moeilijke woorden.
4. Dat woord gebruik je wel erg vaak!
Iedereen heeft wel last van stopwoorden tijdens het schrijven. Vooral tijdens het doorlezen van je scriptie zal je ze opmerken. Gebruik synoniemen wanneer je eenzelfde woord vaak gebruikt, dit is een simpele en effectieve oplossing voor het gebruik van stopwoorden. Stopwoorden zijn soms lastig te herkennen. Een voorbeeld hiervan is het woord ‘er’. Dit is een typisch woord dat je onnodig vaak gebruikt. Door kritisch en aandachtig te lezen kan je ook de stopwoorden die lastig te herkennen zijn vinden.
Wil je een foutloze scriptie die aan de eisen van de eerste- en tweede lezer voldoet? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze ervaren begeleiders!
Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek
Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!
Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.
Kantoorlocatie:
Marconistraat 16
3029 AK Rotterdam010 – 714 23 43
0643952716
info@scriptiemaster.nl
Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00