Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Vier tips voor een goede enquête in je scriptie

   Vier tips voor een enquête in je scriptie
   Veel studenten voeren kwantitatief onderzoek uit voor hun scriptie. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je secundaire onderzoeksgegevens analyseren, maar het meest komt de enquête voor. Deze vorm van onderzoek wordt in sommige gevallen ook gecombineerd met kwalitatief onderzoek. Om de gevonden onderzoeksresultaten te bevestigen door middel van triangulatie. Er zijn kortom vele mogelijkheden om deze onderzoeksmethode in te zetten. Daarom geef ik je in de blog van deze week een aantal tips, zodat jouw enquête een succes kan worden.

   1. Bedenk goed wat je wil vragen

   Een enquête kan je niet vormgeven gebaseerd op jouw gevoel. Je moet de juiste vragen stellen, en deze op de juiste manier formuleren. Het is belangrijk dat je jouw onderzoeksvragen niet te letterlijk overneemt. ‘In hoeverre bent u bereid om product X te kopen’ is geen goede vraag voor in een enquête. In plaats daarvan moet je de meest essentiële onderdelen uit jouw onderzoeksvraag operationaliseren. Dit houdt in dat je het meetbaar maakt.

   2. Een goed begin is het halve werk

   Zorg dat je een goede eerste indruk maakt bij de respondent. Doe dit door jouw enquête niet te lang te maken. De meeste mensen zitten nou eenmaal niet te wachten om een half uur over het invullen van een vragenlijst te doen. Daarnaast is het schrijven van een welkomsbericht belangrijk. Vertel hier iets over het onderzoek, geef instructies en vertel wat je van de respondent verwacht.

   3. Formuleer je vragen goed

   Het is van belang dat voor de respondent duidelijk is wat je van hem wil weten. Maar je moet de respondent niet teveel de gewenste richting in sturen. In de volgende vraag zie je duidelijk een oordeel, waar de respondent snel mee zal instemmen: ‘Vind je ook dat we minder plastic moeten gebruiken?’ Een manier om dit te voorkomen is door antwoordschalen toe te voegen. Ook kan je woorden als ‘niet’ en ‘wel’ wisselend inzetten. Hierdoor dwing je de respondent om goed te lezen, en kan je de interne validiteit achteraf meten.

   4. Denk als een respondent

   Als onderzoeker moet je je kunnen verplaatsen in de respondent. Hoewel jij helemaal bekend bent met alle onderwerpen binnen jouw scriptie, is de respondent dit niet. Vermijd daarom vaktermen zo veel mogelijk. Het is niet nodig om jouw enquête in Jip-en-Janneketaal te schrijven. Behandel jouw respondenten in plaats daarvan als intelligente leken.

   Heb je moeite met het enquêteren? Of kan je hulp gebruiken bij je data-analyse of het redigeren van je scriptie? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00