Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Het betrouwbaarheidsinterval, hoe bereken je dit?

   betrouwbaarheidsinterval blog afbeelding

   In de blog van vorige week heb ik verteld over hoe je de steekproef- en de steekproevenverdeling in je scriptie kunt gebruiken. Ik stelde toen dat de gemiddelden van deze verdelingen niet volledig overeenkomen met het gemiddelde van de populatie. Het gemiddelde van de populatie is namelijk in bijna alle gevallen een onbekende waarde die alleen met een enorme inspanning te achterhalen is. Een eenvoudigere manier om uitspraken te doen over de populatie is door gebruik te maken van het betrouwbaarheidsinterval. In de blog van deze week leg ik uit wat dit inhoudt en hoe je het moet gebruiken.

   Wat is een betrouwbaarheidsinterval?

   Het betrouwbaarheidsinterval stelt met welke zekerheid je een uitspraak kan doen over de verzamelde onderzoeksresultaten. Wanneer je het gemiddelde van je steekproef weet, kan je nooit met zekerheid stellen dat deze waarde representatief is voor de gehele populatie. Dit geldt zelfs wanneer de respondenten aselect geselecteerd zijn. Een voorbeeld. Stel je voor dat er 600 rechtenstudenten zijn afgestudeerd in 2017. Je trekt een steekproef van 100 personen en vraagt hen wat voor cijfer ze voor hun scriptie hebben gehaald. Als je deze steekproef opnieuw trekt, zullen de gemiddelden verschillen. Door gebruik te maken van het betrouwbaarheidsinterval kan je met het gemiddelde van jouw steekproef toch iets zeggen over de populatie. In de meeste gevallen wordt een betrouwbaarheidsinterval van 95% gehanteerd.

   Betrouwbaarheidsinterval bij absolute waarden

   Met de eerdergenoemde waarden geef ik een voorbeeld van hoe je het betrouwbaarheidsinterval kan berekenen. In het voorbeeld is het gemiddelde cijfer van de steekproef 7,2 en de standaarddeviatie 0,9. De formule van het betrouwbaarheidsinterval is in het voorbeeld hiernaast weergeven.

   betrouwbaarheidsinterval absolute waarden blog afbeelding

   Dan vullen we nu de formule in. 7,2 + 1,96 * (0,9 / √ 100)  = 9,0 en 7,2 – 1,96 * (0,9 / √ 100)  =  5,4. De conclusie luidt als volgt:” Met 95% zekerheid kan gesteld worden dat het ware gemiddelde tussen 5,4 en 9 valt.” Wil je dit interval verkleinen, dan zal n verhoogd moeten worden. Met andere woorden: des te groter de steekproef des te kleiner het betrouwbaarheidsinterval en hoe betrouwbaarder de conclusie.

   Betrouwbaarheidsinterval bij proportie

   Naast het berekenen van het betrouwbaarheidsinterval bij absolute waarden, kan je dit ook berekenen voor een proportie. De berekening is in dit geval iets anders, zoals je in het onderstaande voorbeeld kan zien.

   betrouwbaarheidsinterval proportie blog afbeelding

   Heb jij moeite met jouw data-analyse? Wij helpen je graag verder met het afronden van je scriptie. Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00