Statistiek in je scriptie

Enquêtes, experimenten, regressies en database onderzoek: het heeft allemaal te maken met statistiek. Vaak wordt van studenten verwacht dat ze in hun scriptie een analyse doen op basis van gegevens. Door middel van Statistiek dus! Maar hoe doe je dat ook alweer?

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Statistiek als struikelblok in je scriptie

Statistiek is voor veel studenten de grootste valkuil bij hun scriptie. Je hebt jaren geleden het vak (met een beetje geluk) afgerond en je durft niet direct bij je opleiding aan te kloppen voor hulp bij statistiek. Met wat moeite lukt het je om allerlei resultaten (output) te produceren op de computer maar je zit vervolgens met de vraag: Wat zeggen deze tabellen eigenlijk? en Welke output moet ik opnemen in mijn scriptie?. Een van de grootste uitdagingen in je scriptie is om deze getallen te koppelen aan de centrale vraag. Wil jij hulp bij het gebruik van statistiek in je scriptie? Neem dan contact met ons op door je in te schrijven voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Een van onze experts bepaalt graag samen met jou wat je het beste kunt doen.

statistiek-afbeelding

Statistiek op basis van je conceptuele model

Fabel: “statistiek begint als je de gegevens hebt”
Feit: “goede statistiek begint bij een goed conceptueel model”

In je scriptie komt je statistische analyse pas in een van de laatste hoofdstukken aan bod. Het is echter verstandig om al eerder na te denken over de benodigde gegevens en de concrete analyses die je gaat maken. Meestal maak je in je theoretische kader een conceptueel model met daarin de variabelen (factoren) die je onderzoekt en hun onderlinge samenhang (de relaties of effecten). Omdat de statistiek in je scriptie dit conceptuele model toetst kun je pas beginnen met goede statistiek als je conceptuele model klopt en je de variabelen die daarin staan meetbaar hebt gemaakt.

Meten en berekenen

Hoe maak je variabelen meetbaar? Dit is minder voor de hand liggend dan het lijkt en zelf wat bedenken is niet verstandig! Goede scripties zijn gebaseerd op bestaande theorieën: een kleine aanpassing van een bestaand conceptueel model is een prima basis voor je scriptie. Je neemt de manier van meetbaar maken van de variabelen dan grotendeels over. Ook wordt er bijna nooit van je verwacht dat je zelf nieuwe analysemethoden (zoals regressiemodellen of vragenlijsten) bedenkt. Je gebruikt gewoon de methoden uit toonaangevende literatuur. Neem dus de tijd om te begrijpen hoe er in een ander onderzoek wordt geanalyseerd!

Checklist

  • Bepaal een gebruikelijke methode: zoek tijdens je literatuuronderzoek naar een artikel waarin met hetzelfde soort data wordt gewerkt als dat jij doet en neem de analysemethode over
  • Maak van een gebruikelijke analysemethode een concreet stappenplan waarmee jij ook jouw gegevens gaat analyseren
  • Check of je statistische analyse ook antwoord geeft op je
    (empirische) deelvragen. Doe ook geen analyses die geen koppeling hebben
    met je deelvragen
  • Gebruik bij een enquête (survey) gevalideerde vragenlijsten: vragen waarvan in ander onderzoek al bewezen is dat ze goed zijn
  • Gebruik je SPSS voor de statistische analyse in je scriptie? Lees onze tips over SPSS in je scriptie
 

Wil je weten hoe je statistiek succesvol kunt toepassen in jouw scriptie? Kom dan langs voor een gratis kennismakingsgesprek. Onze scriptiebegeleiders helpen je snel verder.

Met scriptiebegeleiding investeer je in je toekomst!

Sinds 2005 zijn al meer dan 10.000 studenten met onze scriptiebegeleiding afgestudeerd

Minder collegegeld

Met onze begeleiding studeer je op tijd af en betaal je dus minder collegegeld.

Eerder salaris

Met jouw diploma op zak ben jij klaar voor een baan, dat betekent eerder salaris.

Ontwikkel jezelf

Door persoonlijke begeleiding ontwikkel je jouw zwakkere punten.

Goed op je CV

Met een goed resultaat heb je een mooi visitekaartje voor op de arbeidsmarkt