Scriptiebegeleider

Lees hieronder tips over hoe je het beste kan
sparren met je scriptiebegeleider.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Scriptiebegeleider – Wanneer valt het kwartje?

Het schrijven van een scriptie onder toeziend oog van een scriptiebegeleider is voor de student niet altijd even makkelijk. Je hebt niet of weinig ervaring met het schrijven van een scriptie en zeker in het begin ben je afhankelijk van de adviezen van je scriptiebegeleider. Je luistert naar de raad die gegeven wordt en probeert deze zo goed mogelijk toe te passen. Zeker in het begin wanneer je onderwerp nog duidelijk moet worden en er een afbakening moet plaatsvinden is een “deskundige” in de vorm van de scriptiebegeleider erg welkom.

Daarna ga je aan de slag en regelmatig ga je met je scriptiebegeleider om de tafel zitten om de voortgang te bespreken. En die begeleider heeft altijd wat aan te merken. Je kunt het eigenlijk nooit goed doen. Dus je neemt het lijstje opmerkingen mee naar huis en verwerkt dit zo goed mogelijk. De keer daarop laat je trots je resultaat zien waarin alle opmerkingen zijn verwerkt. Maar wat  schetst je verbazing en verbijstering dat je scriptiebegeleider nu weer 10 andere opmerkingen maakt die verbetering behoeven. Dat is balen…..

Iets minder gemotiveerd dan daarvoor ga je hiermee weer aan de slag en bent na veel zwoegen redelijk tevreden over het resultaat. Maar als na de bespreking je stuk nog niet echt goed is, vraag je je af wat je nu eigenlijk fout doet?

Dat raakt de kern van de begeleiding. De kritische opmerkingen die een scriptiebegeleider maakt zijn niet bedoeld om klakkeloos te worden verwerkt. Dat zou erop lijken dat je scriptiebegeleider je scriptie schrijft. Niets is minder waar. Jij bent verantwoordelijk voor je scriptie en de inhoud ervan. Jij moet het onderwerp je eigen maken, moet het doorleven, moet het doorzien, moet er mee worstelen, moet er mee vallen en opstaan. Als je dit moment hebt bereikt zul je erachter komen dat je de opmerkingen van je scriptiebegeleider kritisch moet bekijken in plaats van gedachteloos opvolgen. En dan kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat sommige opmerkingen houtsnijden (daar moet je iets mee), terwijl je het met andere opmerkingen niet eens bent. Je hebt je reden om die opmerkingen naast je neer te leggen omdat je sterke argumenten hebt om je eigen plan te trekken. Dat is het moment waarop het kwartje valt!!

Een veelgemaakte misvatting is dat je scriptiebegeleider het inhoudelijk eens moet zijn met je scriptie. Dat is niet waar. Jullie kunnen beiden inhoudelijk behoorlijk van mening verschillen, maar als je goede argumenten hebt om je standpunt te verdedigen, is het geen taak van de scriptiebegeleider om dit te corrigeren dan wel zijn inhoudelijke mening “op te dringen”.

Mijn ervaring is dat studenten waarbij het kwartje gevallen is een volwaardiger discussiepartner zijn en dat je beiden (zowel de student als de scriptiebegeleider) recht hebt op je eigen mening.

Een bijkomend voordeel van deze insteek is dat studenten die hun eigen plan trokken na afloop de hoogste waardering kregen voor hun scriptie. In een aantal gevallen was ik het niet eens met de inhoud. Maar de argumentatie van de student was dermate goed, dat zij een goed cijfer verdienden.

Dit raakt de kern van het schrijven van een goede scriptie: Je schrijft hem zelf, beargumenteert deze zelf en maakt zelf keuzes. Een goed scriptiebegeleider kijkt over je schouder mee hoe jij je scriptie schrijft, niet hoe de begeleider de scriptie zou schrijven. Tegengestelde meningen zijn altijd goed voor de discussie en werken kwaliteit verhogend.

Ik eindig met een uitspraak van Churchill

“Success is going from failure to failure without losing enthousiasm”

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

Vul je gegevens in en wij nemen op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.