Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Validiteit

   Scriptie validiteit: Meet het instrument wat het moet weten? Om valide te zijn, moet een instrument eerst betrouwbaar zijn. Een meetlat met centimeters kan een betrouwbaar instrument zijn, omdat het onder dezelfde condities steeds dezelfde resultaten oplevert. Als je gewicht wilt meten, is de meetlat echter geen valide instrument. Om een succesvol onderzoek uit te voeren, moet je dus op zoek gaan naar een meetinstrument dat betrouwbaar en valide is. We maken onderscheid tussen interne en externe validiteit.

   Validiteit afbeelding - Thumbs up

   Interne validiteit bepaalt of er geen andere factoren in het spel zijn die het resultaat veroorzaken. Stel dat je hebt gemeten dat de werkproductiviteit hoger wordt, naarmate er meer loon tegenover staat. Dan toont de interne validiteit aan dat de hogere werkproductiviteit alleen veroorzaakt wordt door een hoger loon en niet door interne motivatie, de persoonlijkheid van de werknemer of groepsdruk.

   Omdat het onmogelijk is om alle factoren die de uitkomst bepalen, mee te nemen in een onderzoek, spreken we doorgaans van 95% of 99% zekerheid. Daarmee calculeren we in dat er een kans is dat er toch andere factoren een rol spelen in de uitkomst.

   Externe validiteit bepaalt of de resultaten generaliseerbaar zijn voor een grotere groep. Oftewel, de resultaten en conclusies gelden ook voor andere mensen, op plaatsen buiten het onderzoek. Als de steekproef die je getrokken hebt in je onderzoek representatief is voor de grotere groep die je wilt onderzoeken (oftewel de doelpopulatie), dan is er sprake van externe validiteit. Externe validiteit en representativiteit hangen dus samen.

   Tip: “Kort gezegd, interne validiteit = er zijn geen andere factoren in het spel die de uitkomst veroorzaken, externe validiteit = de uitkomsten zijn generaliseerbaar voor een grotere groep.”

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00