Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Relevantie

   De relevantie valt uiteen in twee onderdelen: de wetenschappelijke en de maatschappelijke relevantie.

   Wetenschappelijke relevantie:

   Bij de wetenschappelijke relevantie moet worden aangeven waarom de bestaande kennis door het onderzoek in de scriptie wordt uitgebreid. De scriptie moet immers wel iets aan de huidige stand van de wetenschap toevoegen. Deze relevantie bestaat vaak uit het feit dat er niet alleen onderzocht wordt of er ergens een probleem is, maar ook wordt aangegeven hoe dit probleem opgelost kan worden. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld in vaktijdschriften opgemerkt wordt dat dit onderwerp nog nauwelijks onderzocht is. Hieruit kan ook de wetenschappelijke relevantie blijken. Tot slot is het mogelijk dat het onderzoek voortborduurt op onderzoek dat al door anderen is gedaan. In dat geval neem jij ‘het stokje over’ waardoor je kennis toevoegt. Er wordt dus expliciet aangegeven wat de wetenschappelijke relevantie is. Dit mag ook met zoveel woorden gezegd worden, bijvoorbeeld: “de wetenschappelijke relevantie van dit onderzoek bestaat uit het feit dat het onderzoek een lacune in de literatuur tracht op te vullen”.

   Maatschappelijke relevantie:

   Naast de wetenschappelijke relevantie moet ook worden aangeven wat de maatschappelijke relevantie van het onderzoek is. Wie of wat schiet er iets mee op als jij je onderzoek doet? Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onrechtvaardige situaties aan het licht worden gebracht of een oplossing voor een maatschappelijk probleem geprobeerd wordt te vinden. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld een model wordt gemaakt waarmee bepaalde bedrijven efficiënter kunnen werken en waarmee zij hun winstmarge kunnen verhogen. Een goede stelregel is de vraag of je op basis van de maatschappelijke relevantie van je onderzoek een organisatie (goed doel/ overheid/ bedrijf) bereid zou kunnen vinden om het voor het onderzoek te betalen. Het gaat er dus niet alleen om dat het onderzoek de wetenschap verder brengt, maar ook dat bepaalde personen of organisaties iets aan de resultaten van het onderzoek hebben.

   Tip: “Houd dit onderdeel beknopt. Twee alinea’s van 5/6 zinnen is voldoende.

   Scriptie relevantie afbeelding - Witte puzzle

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00