Een goed scriptieonderwerp? Dat doe je zo! Benieuwd hoe onze begeleiders jou kunnen helpen bij het kiezen van een interessant en goed afgebakend onderwerp?

   Scriptieonderwerp: interesting for you, relevant to others.

   Het kiezen van een scriptieonderwerp is niet altijd eenvoudig. De ene student heeft vanaf het begin duidelijk voor ogen wat het onderwerp zal zijn, voor de ander is het een groot vraagteken. Er speelt van alles door je hoofd bij het nadenken over een onderwerp; een en ander moet voldoen aan de eisen van de opleiding, het moet ergens goed voor zijn, het moet een voldoende worden, het heeft een tijdslimiet, het is een noodzakelijk kwaad (?), moet afgebakend zijn, het diploma moet gehaald worden, bepaalde onderwerpen vallen niet binnen de criteria van de opleiding, andere onderwerpen zijn min of meer verplicht et cetera. Dit mag dan allemaal waar zijn, maar aan twee eisen moet een scriptie vanaf het begin voldoen.

   Ten eerste moet je het leuk vinden. Dit geldt voor heel veel dingen in het leven. Je moet iets kiezen dat je boeit omdat je anders teveel tijd kwijt bent met iets wat je niet leuk vindt en dat gaat je vroeger of later opbreken. Het is als het gezegde “van je hobby je werk maken”. Op deze manier heb je niet door dat het werk is en de tijd zal voorbij vliegen. Zo is het ook met een scriptieonderwerp. Als het je interesseert, dan maakt het niet uit dat je er de nodige uren in moet stoppen; het gaat als het ware vanzelf. Zie het maar als sporten of een leuke film kijken. Kortom, een scriptieonderwerp moet “interesting for you” zijn.

   scriptieonderwerp-kiezen-afbeelding

   Ten tweede moet er iemand zijn die zit te wachten op de uitkomst van je onderzoek. Who wants to know? Dat kan van belang zijn voor een bedrijf dat een probleem heeft, een discussie over een maatschappelijk probleem waaraan jij een bijdrage gaat leveren, een onderzoek in Amerika dat nog niet is uitgevoerd in Nederland, een groot project of onderzoek waaraan jij gaat deelnemen. De scriptie moet dus van belang zijn voor iemand anders dan jouw begeleider of jezelf. Dat noemen we “relevant to others”. Als er niemand is die het onderwerp belangrijk vindt behalve jij zelf, moet je serieus gaan nadenken over een ander onderwerp.

   Als je geen idee hebt over een onderwerp kun je gaan kijken naar actuele nieuwsberichten, luisteren wat je op school of je werk hoort, kijken naar vakken die je op school gevolgd hebt en kijken of je dit interesseert, samen met een studiegenoot eens brainstormen of “out of the box” denken. Je moet op zoek naar een trigger. Dit kan van alles zijn en moet je op een bepaald spoor zetten van een onderwerp dat je interessant vindt. Dit is de eerste voorwaarde die hiervoor genoemd is. Vervolgens moet je kijken of dit onderwerp het onderzoeken waard is; wordt het probleem dat je ontdekt hebt door meer mensen onderkent en kun je een bijdrage leveren aan de analyse en/of oplossing daarvan? Als dat zo is voldoe je aan de tweede voorwaarde.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en wij nemen op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.